• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Merisa Karić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Aktivnostima koje realiziram sa djecom u vrtiću nastojim da osiguram cjelovit razvoj djece, odnosno na način da budu usmjerene na kognitivni razvoj, razvoj govora, socio emocionalni razvoj i razvoj motorike. Sve tematske aktivnosti u grupi učimo kroz igru, istraživanjei saradnju sa roditeljima i bližom okolinom. Kroz igru, istraživanje, otkrivačke aktivnosti i rad sa raznovrsnim neoblikovanim materijalom potičem radoznalost i kreativnost djece, i ohrabrujem da rješavaju probleme zajedno kroz međusobnu saradnju u raznovrsnim aktivnostima. Okruženje za sadržaje prilagodim potrebama I interesima djece sa kojima radim, i stvaram što bolje okruženje zasnivajući sve aktivnosti na igri, boravku djece u prirodi, u edukativnim posjetama, u interakciji sa odraslima i svojim vršnjacima.

Kratki opis prakse:

Istraživačke aktivnosti djece o planeti Zemlji realizovane su u periodu od pet godina. Mali istraživači planete Zemlje su djeca predškolskih odgojnih grupa i programa produženog boravka sa kojima sam realizovala veliki broj sadržaja i aktivnosti u oblasti ekologije i istraživanja prirodnih pojava na planeti Zemlji. Aktivnosti koje smo smo radili bile su usmjerene na istraživanje okoline, učenje iz dječijih enciklopedija, učenje na tematskim izletima, u raznim institucijama u kojima smo učili o našoj planeti Zemlji. Veliki dio sadržaja djeca su provela u šetnji, na izletu i aktivnostima u prirodi. U okviru pripremanja sadržaja na temu Planeta Zemlja i život na Zemlji i mnogih ekoloških aktivnosti, djeca su željela da zajedno kreiramo sadržaje i aktivnosti o kojima ćemo učiti. To su teme o svemiru, planeti Zemlji i kruženje planeta oko Sunca, letjelicama koje putuju u svemir, planetama koje kruže oko Sunca, izgledu planete Zemlje, vodama na Zemlji, pustinjama, biljnom i životinjskom svijetu mora i kopna, zaštita i čuvanje okoline. Na takav način, zajedno smo pripremali redoslijed sadržaja. Djeca su pokazala veliki interes za tematske sadržaje, te smo prikupili veliki broj knjiga i edukativnih fimova o našoj planeti Zemlji, pozivali goste u naše vrtiće, izvodili priredbe i predstave i planirali, istraživali i pozivali sve drugare u naše aktivnosti.. Zajedno smo planirali naše izlete i posjete. Dječije istraživanje i otkrivanje prirodnog bogatstva planete Zemlje realizovano je kroz praktične i sakupljačke aktivnosti,eksperimente, šetnje i posjete, akcije i manifestacije kroz obilježavanje eko-datuma prigodnim akcijama ekološkim igrama u vrtiću i bližoj okolini. Naše kreativne aktivnosti podržali su i roditelji, te smo svaku godinu zajedno pripremali kreativne radionice povodom značajnih eko datuma a posebno za Dan naše planete Zemlje.

Priprema: Naša planeta Zemlja

Pogledaj praksu
8 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram