• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Josipa Šarac-Puljić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Mnogo puta ste čuli kako biti svećenik, liječnik ili učitelj nije posao, već poziv. Taj životni poziv živim i radim već 17 godina. Tijekom mog "prosvjetnog putovanja" doživjela sam različita iskustva. U svakodnevnom radu s učenicima pokušavam razumjeti dijete koje je meni povjereno. Smatram da je svaki učenik vrijedan i da je na nama, odraslima, zadatak pronaći pravi put do svakog učenika. Nastojim osvijestiti učenike o njihovim dobrim stranama i postignućima te ih uvijek ohrabrivati i usmjeravati. Poseban su mi izazov učenici koji slabije uče ili imaju neku tešku životnu priču. Njima posvećujem posebnu pažnju, dajem im zadatke, imenujem ih svojim pomoćnicima i dodjeljujem uloge na priredbama. Odgovornost koja je na prosvjetnim radnicima je ogromna. Mi imamo moć da našim osmjehom, postupkom, riječju budemo svjetlo u nečijem mladom životu. Kako bismo ostvarili sve gore navedeno smatram da učitelji moraju prije svega obrazovati i odgajati sebe. Tek kada napune svoj duh pozitivnim idejama, novim spoznajama, kada prošire svoje vidike i izađu iz okvira dosadašnjeg razmišljanja i djelovanja onda mogu pružiti učenicima nešto više. Najvažnije od svega je voditi brigu o djetetovom mentalnom zdravlju. Samo stabilno, prihvaćeno i voljeno dijete može napredovati i pokazati svoj maksimum. Nadam se da ću ustrajati na mom putu i da ću mojim učenicima usaditi prave životne vrijednosti i znanje koje im nitko ne može oduzeti.

KRATAK OPIS PRAKSE
Početkom šk.2019./2020. godine razmišljala sam o tome kako spojiti terensku nastavu, poučavanje povijesnih i aktualnih činjenica o gradu u kojem živimo i učenje engleskog jezika. Iz te zamisli rodila se ideja o osnivanju sekcije pod nazivom" Mladi turistički vodiči".
Uprava škole je podržala osnivanje nove vannastavne aktivnosti, a učenici su bili oduševljeni. Uključila sam učenike četvrtog, petog i šestog razreda. Napravila sam detaljan godišnji plan rada sekcije. U školi smo obrađivali činjenice i usvajali podatke o određenoj znamenitosti u gradu. Nakon toga bi stupili u kontakt s odgovornom osobom koja bi nas na terenu dočekala i ispričala nešto o mjestu koje posjećujemo. To su obično bili profesori, povjesničari ili svećenici. Na satu sekcije kojeg bi kasnije održali u učionici vježbali bi prezentaciju o posjećenoj znamenitosti na engleskom i hrvatskom jeziku. Učenici su također izrađivali plakate sa slikama svoje posjete i informacije o mjestu posjete. S učenicima sam posjetila poznata mjesta sukladno godišnjem planu sekcije od mjeseca listopada do 8. ožujka kada smo prestali s radom zbog pojave korona virusa. Učenici su radili istraživački i povijesni rad te uživali sagledavajući prednosti grada u kojem žive. Od stručnjaka su čuli vrijedne podatke i priče o svom gradu. Imali su pristup dobro čuvanim povijesnim knjigama i muzejskim postavkama. Mladi turistički vodiči su imali priliku učiti kroz razne konkretne primjere, osjetiti ljepotu područja u kojem su rođeni i na poseban način uvidjeti njegovu vrijednost.
Na početku šk.2020./2021. godine članovi sekcije s voditeljicom sekcije su odlučili izraditi video uradak o radu sekcije. Petominutni film je napravila učenica sedmog razreda Lorena Tomić upotrijebivši svoje informatičko znanje. Film počinje pjesmom o Mostaru, a pjesmu izvodi učiteljica pravoslavne vjeronauke Tijana Bašić. Učenice sedmog razreda Lorena Tomić i Dorja Komadina na engleskom jeziku pripovijedaju o svom gradu dok se na video uratku prikazuju fotografije znamenitosti. Ovim video uratkom smo željeli zaokružiti rad sekcije i prikazati vrijednost grada u kojem živimo.

Priprema: Mladi turistički vodiči

Pogledaj praksu
2 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram