• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

INDIRA BULJUBAŠIĆ NERMINA USEJNOVSKI

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

INDIRA BULJUBAŠIĆ – Svoja pedagoška uvjerenja sam formirala davno. Možda mi se stoga čine jednostavnim, mada se uvijek iznova preispitujem uspijevam li ih ostvariti. Mislim da je glavno polazište za čaroliju u koju se može pretvoriti većina naših časova stvaranje ugodne, tople atmosfere. U mojoj učionici učenik se mora osjećati dobrodošlim, voljenim, jer na početku svakog časa u učionici očekujem ličnosti, “male ljude koje zovemo decom“, a ne (ne)poznavaoce nastavnog predmeta koji podučavam. Također vjerujem da nastavnik uvijek mora biti drugačiji, te da ne smije imati samo znanja iz svog nastavnog predmeta (nastavna praksa koju predstavljamo je jedan od dokaza za to uvjerenje).
NERMINA USEJNOVSKI - Jednakost, kreativnost i inovativnost tri su ključne riječi koje određuju moja pedagoška uvjerenja. Prvo čemu svaki nastavnik treba težiti jeste jednakost za svako dijete, svakom djetetu je potrebno pružiti jednake mogućnosti u odgojno-obrazovnom radu. Kreativnost nastavnika je također važna karika jer potiče kognitivne sposobnosti kod učenika, ali i motivaciju koja je također jedan od najvažnijih faktora uspješnog odgojno-obrazovnog procesa.
Savremena nastava zahtijeva inovativne pristupe, a svaki nastavnik bi trebao težiti inovativnosti vlastite nastave, ali i mišljenja i stavova. Važno je biti otvoren za nova gledišta, nova promišljanja i rješenja. Ukoliko sve ovo spojimo, dobit ćemo nastavnika koji ima motiviranog učenika kod kojeg razvija kritičko razmišljanje, a upravo to bi trebao biti ishod savremene nastave.

KRATAK OPIS PRAKSE
Online ekskurzija je nastala iz tuge i iz spoznaje da sa našim učenicima, zbog pandemije nećemo otići na željenu i dugoiščekivanu ekskurziju, kojom uvijek obilježavamo završetak devetog razreda. Kako se u tom periodu nastava, ali i skoro svi drugi segmenti naših života, odvijala online, odlučile smo da učenicima poklonimo online ekskurziju. Na internetu se i bez online ekskurzije može naći mnogo videozapisa destinacija iz cijelog svijeta, ali mi smo htjele da učenicima, prije svega, dočaramo draž putovanja – od odabira aviona kojim smo krenuli na put, preko disco večeri i odabira mjesta gdje jedemo kolače, do kršenja svih zabrana nadležnog Ministarstva da se na ekskurzije ne smije izvan granica BiH. Na našoj ekskurziji idemo gdje želimo! Kreirale smo web stranicu sa motom „Svijet nam je na dlanu“, na koju smo postavile edukativne sadržaje u okviru četverodnevne ekskurzije. Kad smo praksu osmislile detaljno, odlučile smo ekskurziju pokloniti svim učenicima u regionu i potruditi se da ona linkom stigne do svih koji to požele. Sa skoro 10.000 učenika i nastavnika iz BiH, regiona, ali i iz još 11 evropskih zemalja, kao i iz Australije i SAD-a, posjetili smo: Berlin, London, Amsterdam, Barselonu, Sejšele, Mostar, Počitelj, Japodska jezera.

Priprema: ONLINE EKSKURZIJA

Pogledaj praksu
20 Decembra, 2020
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram