• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Edina Međić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Savremena nastava ima zadatak motivisati učenike, probuditi njihov interes za učenje i uvesti ih u cjelovitost svijeta. Pri tome je potrebno pogled usmjeriti prema učenicima. Poštujući njihove interese i želje, uključujući ih u aktivnosti nastave i stvarajući tzv. situacije uspješnosti razvijamo kompetencije potrebne za budućnost. Jedna od najvažnijih je osposobiti učenike za samostalno i cjeloživotno učenje. U toku ove pandemije je bilo teško odgovoriti tim zadacima, naročito sa ograničenim tehničkim sredstvima i znanjima učenika , nastavnika i roditelja. Ipak, uz motivisanost svih učesnika u procesu odgoja i obrazovanja, sve je moguće.

KRATAK OPIS PRAKSE
Praksa je realizovana u periodu od 8.9.2020. do 6.11.2020.g.
U trenutku kad je razred, zbog pandemije, podijeljen u dvije grupe javio se problem usklađivanja rada grupe u školi i grupe koja je radila kod kuće. Narušena je razredna kohezivnost, motivacija za učenje, a NPiP i ishodi učenja su ostali isti. Grupe nisu imale bliski kontakt, pa su učenici predložili da u školi pripremaju materijale i objašnjenja za drugare kod kuće. Zauzvrat su dobijali pitanja i zadatke koje su rješavali u školi. Sve to je snimano u vidu kratkih video lekcija i fotografija koje su razmjenjivane u viber grupi razreda. Na neki način, učenici su preuzeli ulogu nastavnika i međusobno prenosili znanja. Istraživali su životne zajednice u okolini škole i kuće, te razmjenjivali podatke o svojim otkrićima. Vršili su eksperimente u školi, a onda obučavali drugare kod kuće kako da to samostalno izvedu. Svaka nova aktivnost je stvarala mnogo novih ideja koje su realizovane u skladu sa željama učenika. Učenici kod kuće su pronalazili materijale koji su omogućili proširivanje znanja iz različitih oblasti (nauka). Od materijala koji je prikupljen u toku trajanja prakse napravili smo svojevrstan almanah razreda i prezentovali ga roditeljima jer je pandemija i njih udaljila iz škole.

Priprema: Virtuelni almanah

Pogledaj praksu
20 Decembra, 2020
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram