• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Svetlana Cenić: Najsretnija sam kada vidim mlade ljude koji sumnjaju i preispituju

U trećoj epizodi treće sezone obrazovnog podcasta „Besjede o obrazovanju“ voditelji Namir Ibrahimović i Nedim Krajišnik su ugostili uvaženu gospođu Svetlanu Cenić. Na početku razgovora voditelji su upitali gospođu Cenić koje uspomjene nosi iz svojih školskih dana i time započeli razgovor o obrazovanju.

Nakon Lige mladih lingvista, takmičenja, recitovanja i drugih uspomjena iz škole, zaključila je da toga više nema i da takve stvari više nisu popularne, upitana kako smo tako podbacili odgovorila je „zato što smo prestali da čitamo i zato što nam je neko smeće postalo vrijednost, danas je sramota čitati.“

Govoreći o ekonomskom aspektu obrazovanja, naglasila je da je ono najveća investicija u koju jedna država može da uloži a i lično svaki grđanin/ka. Neformalno obrazovanje je izuzetno dragocjeno i ono mora biti ozbiljnije kvalifikovano i sistematizovano. Ono što je strašno porazno u ulaganju i određivanju budžeta za obrazovanje je to što ti budžeti predviđaju samo plate prosvjetnih radnika, drugih ulaganja nema, o kvalitetu obrazovanja se i ne govori.

Populistički sistemi u kojem živimo po pitanju obrazovanja imaju samo jedan cilj, a to je da održe obrazovanje na što nižem nivou.

Gospođa Cenić je preporučila knjigu Marka Papića „Geopolitical Alpha“ i knjigu „Institut za podešavanje vremena“ Ahmeta Hamdi Tanpinara.

4 Novembra, 2021

0 responses on "Svetlana Cenić: Najsretnija sam kada vidim mlade ljude koji sumnjaju i preispituju"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram