• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Srđan Blagovčanin: “Ključ izlaska zemalja iz siromaštva je – obrazovanje”

Srđan Blagovčanin: "Ključ izlaska zemalja iz siromaštva je - obrazovanje"

Predsednik Upravnog odbora Transparency International organizacije, Srđan Blagovčanin je gost najnovije epizode Besjeda o obrazovanju.
Korupcija, koja je sveprisutna u svakom segmentu društva u BiH, pa i u obrazovanju je dovela do “zarobljene države”. Prema raznim istraživanjima korupcija u obrazovanju je najizraženija iz razloga što upošljava veliki broj građana.

“Imamo primjere zemalja koje su uspješno izašle iz siromaštva, dostigle demokratiju i ključ za taj uspjeh je – obrazovanje.” rekao je Blagovčanin.

Transparency International se godinama bavio istraživanjem na temu kupovine diploma i više puta su istraživanja dokazala da se visoko obrazovne institucije ponašaju više kao “trafike na kojima svi mogu kupiti diplomu.” i to je takođe ozbiljan koruptivni momenat u društvu koji je apsolutno normalizovan, ocijenio je Blagovčanin.

Indeks koji ova organizacija svake godine izdaje, dokazuje kako se stanje iz godine u godinu sve više pogoršava, uprkos kandidatskom statusu BiH u Evropskoj Uniji.

Obrazovanje mora nametnuti integritet u odnosu na uspostavljanje zdravog društva, što gotovo je nemoguće izvesti, iz razloga što ovakvom sistemu je ono duboko nepoželjno. Kritičkom razmišljanju, propitivanju stvari, aktivnom sudjelovanju u rešavanju problema nije mjesto u korumpiranom društvu.

A ako Vam fali ideja za čitanje, ono što Blagovčanin trenutno čita jeste The World and All That It Holds od Aleksadra Hemona, te autoricu Lejlu Slimani i njeno djelo “Zemlja drugih”.

Gledajte i slušajte Besjede o obrazovanju svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Pozivamo vas da nam pišete prije, tokom i nakon emisije, kako bismo njegovali dijalog sa vama i crpeli inspiraciju iz vaših predloga, pohvala, kritika, sugestija i pitanja.

0 responses on "Srđan Blagovčanin: "Ključ izlaska zemalja iz siromaštva je - obrazovanje""

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram