• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Smajo Sulejmanagić: Duboko vjerujem da možemo da postignemo pozitivne promjene u obrazovanju

Besjeda posvećena TiMu Zajednice inovativnih nastavnika/ca i našem gostu Smaju Sulejmanagiću je snimana van našeg studija, u Bihaću tokom četvorodnevnih sastanaka izrade petogodišnje strategije.

Gospodin Sulejmanagić je priču započeo uspoređivanjem obrazovanja kada je on bio učenik i sada kada su njegova djeca učenici, tvrdi da drastičnih promjena nema.

Kao direktor najuspješnije škole u BiH kaže da je rad ključ za dobrog direktora. U nadi da će obrazovne vlasti prepoznati da su direktori/ce osobe od struke i da bi direktor/ica trebalo da bude master pedagog škole, ali na žalost, zbog količine menadžmentskog posla, osobe na ovoj poziciji ne stižu da se bave tim aspektom koliko bi to trebalo. “Mislim da se direktorski posao u ovom trenutku sveo na osobu koja zbrinjava tehnološki višak, trči da ne bude u sukobu sa sindikalnim liderom, poštuje neke protokole koje ministarstvo i zavodi šalju, pretvara se u jednu birokratsku mašinu koja ima zadatak da na vrijeme servisira tu papirnatu priču prema svima i da bude dobar” kazao je gospodin Sulejmanagić.

Kada je postao savjetnik za razrednu nastavu u Pedagoškom zavodu, doživio je ogromno razočaranje zbog nemoći sistema da upravlja onim zbog čega i postoji. 

Namir nas je uveo u drugi deo razgovora, ono što možemo nazvati “propuštenom šansom” je nastupilo 2003. godine kada je na nivou BiH donijet okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju koji postavlja ideju da osnovno obrazovanje traje devet godina i druge izmjene koje su predvidjele promjenu paradigme u obrazovanju. Gospodin Sulejmanagić se prisjetio mnogih osoba koje su uložile ogroman napor da se ovaj zakon sprovede, što nažalost nije uspjelo, za šta je najviše kriva spora društvena tranzicija.

Na pitanje, da li se u obrazovanju raspravlja o kvalitetu, Smajo je odgovorio da se u poslednje dvije godine itekako raspravlja o kvalitetu, pogotovo od početka pandemije.

Treća tema o kojoj su razgovarali Nedim, Namir i gospodin Sulejmanagić tiče se politike u obrazovanju i šta je ono što u ovom segmentu smeta obrazovanju. Kao pozitivan pomak su i gospodin Sulejmanagić i Nedim spomenuli da su u posljednje vrijeme primjetili veću političku volju da se radi na unapređenju obrazovanja.

Zajednica inovativnih nastavnika se na kraju razgovora gospodinu Sulejmanagiću emotivno zahvalila na svemu što je doprineo obrazovanju u BiH i poželjela sve najlepše u daljem životu u inostranstvu.

Našu sljedeću Besjedu u istom okruženju možete pratiti iduće srijede na našem YouTube kanalu.

31 Maja, 2021

0 responses on "Smajo Sulejmanagić: Duboko vjerujem da možemo da postignemo pozitivne promjene u obrazovanju"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram