• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Škola budućnosti

Piše: Eldin Mešić
JU OŠ “Harmani 2” Bihać

Smatram da se način rada u školama treba promjeniti. U ovom radu pokušat ću vam objasniti zašto to mislim, i zašto je važno da svi zajedno radimo na tome. U budućnosti škole neće biti iste kao danas, ali sigurno neće biti ni poput neke scene iz naučnofantastičnih filmova.

Trebamo se zapitati koliko učenici vole ići u školu. Mnogi učenici idu u školu zato jer moraju a ne zato što to žele i veliki broj njih se ni ne trudi da nešto nauči. To je zbog toga jer bi škola trebala da bude mjesto gdje bi učenici trebali na zabavan način učiti ono što ih zanima. U škole bi se trebali uvesti neki novi predmeti u kojima bi se djeca međusobno bolje upoznavala i učila neke nove stvari koje bi im mogle pomoći u svakodnevnom životu.  Tako bi učenici više zavoljeli školu i više se trudili oko svojih ocjena i stjecanja novih znanja.

Da li su kazne u školama onakve kakve bi trebale biti? Opomene i sniženje vladanja mnogim učenicima ništa ne znače. Popravljaju se na kraju svake godine i mnogi ih učenici ne smatraju kaznom. Te kazne bi trebale biti ukinute i zamjenjene nekim efikasnijim metodama koje bi učenici smatrali kaznama. To bi dovelo do toga da problematični učenici počnu poštovati pravila škole. Razumljivo je da se neki roditelji nebi složili sa tim da njihova djeca budu kažnjena, ali dijete će teško naučiti poštovati pravila ako ne bude kažnjavano kada ih prekrši. Vrijeme je da svi zajedno poduzmemo neke korake ka riješavanju ovih problema. Ako bi se ovi problemi riješili škola bi postala lijepo i zabavno mjesto gdje bi djeca mogla učiti i uživati u druženju sa prijateljima. Uvođenjem prikladnih kazni za problematične učenike smanjio bi se broj vršnjačkog nasilja, a oni bi počeli počeli poštovati pravila.

*Step by Step zajednici važno je graditi zajedničku viziju obrazovanja za budućnost. Učenički eseji nastali su kao ishod posjeta Klubovima kritičkog mišljenja, koji su formirani u 29 škola širom Bosne i Hercegovine u okviru projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve u Bosni i Hercegovini“, kao aktivnost u okviru Obrazovne inicijative za održivu budućnost, kako bi dobili uvid u promišljanja učenika o obrazovanju i održivosti kao jednoj sveobuhvatnoj temi.

0 responses on "Škola budućnosti"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram