• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Saša Madacki: Biblioteke su postale skladište nastavnika koji su ostali bez norme

Sedma epizoda treće sezone obrazovnog podcasta Besjede o obrazovanju je ove srijede ugostio Sašu Madackog.

Nakon univerzitetske karijere nastavio je da se bavi obrazovanjem i to kao predavač na SHL Akademiji.

Govoreći o trenutnom položaju bibliotekara u društvu Madacki je rekao da „sliku o bibliotekarima grade mahom nebibliotekari na praznične dane“ i da bi „bibliotekari bili važni u društvu koje zaista želi priču o znanju.“

Satirični list koji je pokrenula grupa bibliotekara i koji je izlazio tri godine „Jutarnji bibliotekar“ je bio sjajna inicijativa, ali ljudi su strahovali da se pridruže ekipi koja je entuzijastično stvarala ovo glasilo, upravo zbog satiričnog momenta koji je ukazivao na probleme i prepreke sa kojima se bibliotekari susreću i bore već godinama.

Budžet koji je predviđen za obrazovanje nedovoljan. A budžeti koji se ulažu u nauku nisu „velika ulaganja“ već su isključivo sredstva da se nauka ne ugasi u potpunosti. Fakulteti i instituti koji dobiju ovaj novac, isti mogu potrošiti za trenutak, i to na krucijalne stvari a ne na neke inovativne i progresivne ideje i eksperimente. Samim tim ove institucije postaju dosadne i neprivlačne potencijalnim budućim studentima te se smanjuje broj upisanih studenata.

Ljudska prava su u potpunosti isprana i izgubili smo mnogo od izvornog značenja i onoga što bi ta prava trebalo da predstavljaju.

U segmentu „Preporuke gosta“ gospodin Madacki je preporučio knjigu „Konačari“ Nenada Veličkovića a druga je „Ishodište pitanja“ Predraga Fincija studija o tome šta sve pitanje može da bude, a kao bonus preporuka jesu romani toka svijesti Faulkner-a, Virginie Woolf i James Joyce-a.

Pozivamo vas da nas pratite svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima. A možete nas podržati i putem Patreon-a gdje nam možete donirati novac za produkciju budućih Besjeda.

8 Decembra, 2021

0 responses on "Saša Madacki: Biblioteke su postale skladište nastavnika koji su ostali bez norme"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram