• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Sanja Brajković i Gabriela Žokalj: Ova knjiga je za one nastavnike/ce koji su voljni da uče i žele da unaprijede svoj način rada

U desetoj epizodi treće sezone Besjeda o obrazovanju voditelji Namir i Nedim su ugostili autorice knjige „Učenje u tijeku – Kako formativnim vrednovanjem potaknuti učenje?“ Gabrielu Žokalj, učiteljicu i Sanju Brajković, direktoricu Pučkog otvorenog učilišta “Korak po korak”.

 

Tačan odgovor na pitanje koliko je formativno vrednovanje prisutno u školama u regionu ne postoji, iz razloga što nisu rađena takva istraživanja, ali ono jeste prisutno i nastavnici/ce su upoznati sa ovim pristupom, ali je potrebno još proširivati znanje na ovom polju i približiti ovakav način rada edukatorima. Formativno praćenje nije sistemski uvedeno u škole ali nastavnici ga koriste.

 

„Imamo utisak da sve više nastavnika koristi formativno praćenje u svom radu. Mi bismo voljeli da ono bude sistemski, da svaki razred bude usmjeren na dijete, što još uvijek to nemamo ali uočavamo promjene“ rekla je Sanja Brajković, dodajući da „formativno vrednovanje odgovara kurikularnom pristupu, jer ono odgovara ishodima učenja a ne nacionalnom planu i programu koje se bavi sadržajem.“

 

Dominantan dio ove knjige je posvećen koracima (4) koji čine cjelinu i potrebno ih je sagledati kao proces koji dovodi do ispunjenja formativnog učenja.

 

U stalnom segmentu Besjeda o obrazovanju „Preporuka gosta“ Gabrijela je preporučila knjigu „Priručnik za lijenog učitelja“ i „Pčelar iz Alepa“ a Sanja je preporučila „Oružje za masovno poučavanje“ i knjigu „Japanski ljubavnik“.

 

Svi koji su zainteresovani da kupe knjigu „Učenje u tijeku – Kako formativnim vrednovanjem potaknuti učenje?“ mogu se javiti na mail office@coi-stepbystep.ba

 

Pratite nas svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima. A možete nas podržati i putem Patreon-a gdje nam možete donirati novac za produkciju budućih Besjeda.

POGLEDAJ EPIZODU

15 Januara, 2022

0 responses on "Sanja Brajković i Gabriela Žokalj: Ova knjiga je za one nastavnike/ce koji su voljni da uče i žele da unaprijede svoj način rada"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram