• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Profesori chat.vrt.com ep7s01

Posljednja epizoda u prvoj sezoni online emisije “Profesori chat.vrt.com” je pred vama. U ovoj epizodi su naši profesori Dženeta Ajanić, Maja Ljubović, Vedran Zubić i Damir Šabotić razgovarali o održivom razvoju, o sudjelovanju u radu škole i promjenama u obrazovanju i o tome da li uopšte postoji prostor za napredak u nastavničkoj profesiji.

Razgovor su započeli prvom temom, o održivom razvoju i problemu koji mini-hidroelektrane nose sa sobom i nedostatkom legislative koja će zaštiti prirodno dobro BiH, a sve u korist vlasnika MHE. “Fascinantan je broj, malih, divljih rijeka koje je neko zatvorio u betonske cijevi. To su kompletna korita i ekosistemi uništeni, flora i fauna ne postoji, a da ne govorimo o nizu naselja koja se nalaze uz te rijeke, koja ostaju bez prirodnog resursa” kazala je Maja. Šutanje građana u ovakvim situacijama je nedopustivo. Slovenija je prije dvije godine usvojila zakon o tome da je voda osnovni ljudski resurs, pored toga što je prirodno blago, i na taj način je onemogućila bilo kakve malverzacije koje su karakteristične za izgradnju MHE. Ovakav pristup problemu je jedini koji bi mogao da zaštiti naša prirodna blaga. Prvi korak da podignemo svijest o okolišu počinje još u vrtiću gdje je i na prosvjetnim radnicima zadatak da djecu uče od malih nogu kako se odlaže otpad.

Sudjelovanje u organizaciji rada škole, ali i djelovanja u obrazovnom sustavu, je sedmi standard zanimanja nastavničke profesije. Često nastavnici ne učestvuju u organizaciji rada škole, što svojom krivicom, što krivicom uprave škole. Mnoge škole nemaju razvijene politike koje su potrebne za unapređivanje institucije. “Važno je da svi učestvuju u radu i sustavu škole” rekla je Dženeta. Profesori su spomenuli i potrebu škole da se bavi marketingom i problemom koji škole u BiH imaju na ovom polju, prvenstveno zbog manjka radne snage. 

Posljednju temu smo posvetili opštem pitanju, koje postavljamo sami sebi iz dana u dan. Da li postoji prostor za napredak u nastavničkoj profesiji? Odgovor na ovo pitanje je promenljivo iz dana u dan, nekada smo optimističniji, a nekada pesimističniji, no sve dok postoje pojedinci koji razumiju i koji su spremni da rade za opšte dobro, nada postoji. Suočavanje sa realnošću je jedan od preduslova za bilo koje promjene. Damir Šabotić je ovaj razgovor završio mišlju da nastavnici mogu da pomognu učenicima da razumiju čas i nastavni materijal i to ne može niko da im oduzme.

Ovom epizodom smo završili prvu sezonu Profesora četvrtkom (chat.vrt.com). Sve epizode možete pogledati na našem YouTube kanalu. Predlažemo Vam da se pretplatite na naš kanal i da kliknete i na malo zvonce, kako biste primali obavijesti o novim epizodama.

7 Juna, 2021

0 responses on "Profesori chat.vrt.com ep7s01"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram