• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Prof.dr. Asim Mujkić: Studenti moraju da postavljaju pitanja o fundamentima na kojima počiva društvo

U trećoj verziji 99. epizode Besjeda o obrazovanju gost je bio prof.dr. Asim Mujkić, redovni profesor sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.  

Razgovor je započeo političkom situacijom u obrazovanju i kako političke odluke koje se donose bez naučnog uporišta i istraživanja stanja doprinose urušavanju obrazovanja. Profesor Mujkić smatra da je trenutni Zakon o visokom obrazovanju skandalozan i kao takav nema mjesta u politici, izmjena ovog Zakona je potrebna ali uz mnogo više istraživanja i posvećenosti napretku.

U kontekstu digitalnog napretka i promjene koje je taj napredak unio u društvo profesor Mujkić kaže da su „etička pitanja ostala ista od Sokrata do danas, bez obzira što živimo digitalno doba. Uvijek ćemo se pitati da li smo ispravno postupili. Kapital će se morati kad tad povući iz monopola nad znanjem.” imajući u vidu aktuelne polemike koje se vode po pitanju intelektualnog vlasništva.

Svaka zajednica mora da odgovori na najbitnije pitanje „Kakvu vrstu građanina želimo da odgojimo?” to je ono što naša zajednica nema odgovoreno, rekao je profesor Mujkić.

Obrazovna filozofija profesora Mujkića jeste da je najbitnije znati postavljati pitanja, što je objasnio Sokratovom poznatom rečenicom „Znam da ništa ne znam” koju je profesor prilagodio na sljedeći način „Ne znam ali haj’mo razgovarat.” aludirajući na to kao na put znanja.

Preporuke za čitanje profesora Mujkića su „Ruske ideje i srpske replike” Latinke Perović koja pruža uvid u modernizaciju ruske političke elite i njihov utjecaj na politiku u našem regionu, druga preporuka je „Filosofija palanke” Radomira Konstantinovića, kao knjiga kojoj se uvjek trebamo vraćati.

Pratite nas svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i zvono na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima. A možete nas podržati i putem Patreon-a gdje nam možete donirati novac za produkciju budućih Besjeda.

Ova epizoda “Besjeda o obrazovanju” je realizirana zahvaljujući podršci Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), projekta kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a kojeg finansira Austrijska razvojna saradnja.

2 Juna, 2022

0 responses on "Prof.dr. Asim Mujkić: Studenti moraju da postavljaju pitanja o fundamentima na kojima počiva društvo"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram