• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Poziv na učešće u istraživanju o formativnom procjenjivanju

Procjenjivanje/vrednovanje se često poistovjećuje sa ocjenama kojima se prikazuje uspješnost ili neuspješnost učesnika obrazovnog sistema u okviru škola i drugih obrazovnih institucija. Ipak, uloga procjenjivanja/vrednovanja može biti mnogo smislenija ukoliko se koristi za unapređenje rada školskih institucija, praktičara i na poslijetku kao alat poticanja učenika da reaguju na tok učenja, unaprijede ga i time ostvare bolja postignuća. Upravo to jeste koncept formativnog procjenjivanja/vrednovanja. Heritage kaže da formativno vrednovanje jest ‘proces koji se odvija kontinuirano tijekom poučavanja i učenja, a učenicima i učiteljima daje povratnu informaciju o tome kako prevladati raskorak između naučenog i postavljenih ciljeva učenja’ (2010, prema Brajković i Žokalj 2021, str. 16).

Stručni tim COI Step by Stepa pruža podršku istraživanju na polju formativnog procjenjivanja na kojem je mentorica Šejla Bjelopoljak, članica Stručnog tima. Prof. pedagogije Azra Turajlić je u svrhu svog Završnog rada na postdiplomskom studiju Nastavničkog fakulteta Univerziteta ”Džemal Bijedić” u Mostaru, kreirala UPITNIK koji za cilj ima ispitati usmjerenost odgojno-obrazovnih ishoda u individualiziranoj nastavi i predložiti model za implementaciju formativnog procjenjivanja. 

Pozivamo Vas da učestvujete u istraživanju i timeiskažete koji vid podrške trebate kada je u pitanju proces vrednovanja i ostvarivanja odgojno-obrazovnih ishoda.

U ovom upitniku nema pogrešnih odgovora, pa Vas molimo da iskreno odgovarate. Podaci koje ćete podijeliti sa autoricom upitnika su strogo povjerljivi, te anonimno odgovarate na pitanja. Dobiveni podaci se neće individualno obrađivati tako da Vaši odgovori neće nigdje biti posebno istaknuti u bilo kojoj formi.

Ukoliko smatrate da je istraživanje korisno, molimo Vas da ga proslijedite i drugim prosvjetnim radnicima putem ovog linka.

Kako biste unprijedili svoj rad sa učenicima/cama i okušali se u primjeni formativnog procjenjivanja/vredovanja ili unprijedili već postojeći rad u ovom polju potičemo Vas da pronađete didaktičko-metodiške savjete, kao i teorijska uporišta formativnog procjenjivanja/vrednovanja, u priručniku Učenje u tijeku (2021) autorica Sanje Brajković i Gabrijele Žokalj u izdanju Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak, Hrvatska a koji možete naručiti ovdje.

Unaprijed zahvaljujemo na izdvojenom vremenu i pomoći.

0 responses on "Poziv na učešće u istraživanju o formativnom procjenjivanju"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram