• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Otpor nasilju, podrška obrazovanju!

Povodom 8. marta, poslali smo javne poruke koje jasno ruše mitove o seksualnom nasilju, predrasude i sve oblike diskirimnacije. Aktivistički smo stali da skrenemo pažnju da životi žena još uvijek nisu sigurni, a da su njihova prava i sigurnost pojavom krize dodatno ugrožena. Početkom ove sedmice bili smo preko puta Vijećnice gdje ste nas mogli vidjeti kako javno istupamo kao podrška cjelokupnom pokretu žena, djevojaka i djevojčica koje su digle svoj glas.

COI Step by Step, svjestan da obrazovni sistemi dišu na plećima žena, pridružio se inicijativi koju su pokrenula Zaborvaljena djeca rata želeći pokazati da su aktivizam i solidarizam važne komponente u izgradnji mira i bolje, zdravije budućnosti. Nedim Krajišnik, izvršni direktor Centra za obrazovne inicijative, govorio je o moćnoj ženi, Radmili Rangelov-Jusović koja je vraćala moć onima kojima pripada, djevojčicama, djevojkama i ženama – svojim odgajateljicama, učiteljicama, nastavnicama i profesorima. Moć ne proizilazi iz vještačkog okruženja, ravnopravnost nema alternativu i partikularne borbe manjina su neprijatelji jedni drugima, istaknuo je Krajišnik na mirnom okupljanju solidarnih omladinskih i nevladinih oganizacija.

Svi zajedno, uličnom akcijom i mirnim okupljanjem, ukazali smo na to da ne možemo nastaviti odgajati generacije koje ne znaju da žene nisu krive što su preživjele nasilje i pokušali pokazati da je važno imati Nultu toleranciju prema nasilju nad ženama, djecom i muškarcima. Seksualnom uznemiravanju, zlostavljanju, diskriminaciji, netoleranciji i politici ignoriranja žena mora doći kraj bila je poruka je koju su udruženi uputili: Zaboravljena djeca rata, Fondacija CURE, Fondacije Krila nade, Schuler Helfen Leben BiH, TRIAL International,  Udruženje ŽRTVE RATA FOČA, Atlantska Inicijativa / Atlantic Initiative, CAT Bosna i Hercegovina, Humanity in Action Bosnia and Herzegovina i Centar za obrazovne inicijative Step by Step.  Akcija je završena pridruživanjem osmomartovskom maršu, a nije propuštena prilika da se istankne važnost obrazovanog sistema, odnosno edukacije trenutnih i budućih generacija.

Poslušajte ovogodišnji Proglas 8. marta –  edukativni video u kojem možete čuti o nasilju iz optike žrtve, o posljedicama ali i važnoj ulozi obrazovanja.

 

 

 

12 Marta, 2021

0 responses on "Otpor nasilju, podrška obrazovanju!"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram