Mahira Tanović: Mnoge dobre stvari nastaju iz očaja

U desetoj epizodi ljetnjih Besjeda o obrazovanju koje su snimljene tokom 12. dana BHAAAS-a u Mostaru, gostovala je dr Mahira Tanović, predsjednica Bosanskohercegovačke američke akademije nauka i umjetnosti i plastična hirurškinja sa privatnom klinikom u New York-u.

Na početku razgovora dr Tanović je navela da su ljudi koji rade sa djecom u privilegovanoj poziciji da podučavaju nove vizionare, potencijalne naučnike. Kao jedan od glavnih problema u školstvu i nauci u BiH, navela je naviku da suočavanje sa preprekama i problemima započinje tako što se objasni zašto je nemoguće riješiti datu problematiku.

Upoređujući obrazovni sistem u SAD i u BiH, Tanović je govorila o ključnom problemu koji je snažno prisutan u bosanskohercegovačkom društvu a to je nedostatak odgovornosti. Manjak ekspertskog usmjeravanja djece u kom pravcu žele da se školuju je praktično nepostojeći u BiH.

Govoreći o filantropiji kojom se bavi, Tanović smatra da svako ko ima makar malo viška treba da vrati zajednici na neki način i odgajanjem djece na takav nesebičan način će dugoročno društvu donijeti pomak.

Dok se zagrijevamo za jesenju sezonu Besjeda pratite ljetnju šemu svakog ponedjeljka i srijede u 19h na Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima.

18 Augusta, 2021

0 responses on "Mahira Tanović: Mnoge dobre stvari nastaju iz očaja"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram

Molim unesite e-mail adresu: