• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Jasminko Halilović: Ogroman broj nastavnika/ca je spreman da uloži dodatni trud i da se bori za svoje učenike/ce

Nakon kratke pauze Besjede o obrazovanju su se vratile, ovaj put samo sa Namirom Ibrahimovićem, koji je ove srijede ugostio Jasminka Halilovića, direktora Muzeja ratnog djetinjstva.

 

Razgovor su započeli informacijama o uredu Muzeja ratnog djetinjstva koji se nalazi u Kijevu i otvoren je 2020. godine. Tamo se bave putujućom izložbom i istraživanjima, bez stalne postavke. Halilović je neposredno prije izbijanja rata u Ukrajini uspio da ponese sa sobom dio eksponata, koji će biti dio zakazanih izložbi u Sarajevu, Beogradu, Prištini i Veneciji. Zaposleni u ovom uredu su odlučili da ostanu u Ukrajini i u trenutku snimanja emisije, svi su bili na sigurnom.

 

Organizacija Muzeja ratnog djetinjstva je svoj put počela prije pet godina i to sa vrlo ograničenim i malim sredstvima, dok je za ovo relativno kratko vrijeme postojanja uspjela da se proširi u tolikoj mjeri da danas imaju urede u Kijevu, New Yorku i Haagu pored Sarajeva. Put od lokalne organizacije do međunarodne nije lak, ali Muzej jeste na tom putu.

 

Ideja Muzeja ratnog djetinjstva je prvobitno bila usmjerena na čitavu BiH, što se veoma teško ostvaruje, pogotovo sa Republikom Srpskom. Edukativni programi koje nudi organizacija Muzeja nisu u mogućnosti da se izvode na tom području iz razloga što Ministarstvo obrazovanja Republike Srpske ne želi saradnju na taj način. U drugim dijelovima države je saradnja ostvarena i važni projekti su bili urađeni između ostalog i sa Memorijalnim centrom u Srebrenici gdje se nalazi i stalna postavka.

 

Muzejska scena u Bosni i Hercegovini je posljednjih nekoliko godina krenula u pozitivnom smjeru, te se primjećuje koliko su muzeji aktivniji i otvoreniji za inovacije i ima prostora umjerenom optimizmu. Prepreke za veći napredak se mahom nalaze u cijeloj kulturnoj industriji. Za napredak je „potrebna promjena pristupa od strane donosioca odluka, potrebni su pravi ljudi na pravim mjestima i prave strategije razvoja“ rekao je Halilović.

 

Edukacijske radionice su jedan od tri glavna stupaca Muzeja, pored prikupljanja rekvizita/istraživanja i izlaganja. Ove edukacije su veoma inovativne i vrše se u partnerstvu sa školama širom BiH.

 

Na kraju emisije voditelji uvijek ostave vremena za preporuke za čitanje. Jasminko Halilović je preporučio autobiografski roman „Porijeklo“ autora Saše Stanišića i „Filosofiju palanke“ Radomira Konstantinovića.

 

Pratite nas svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima. A možete nas podržati i putem Patreon-a gdje nam možete donirati novac za produkciju budućih Besjeda.

0 responses on "Jasminko Halilović: Ogroman broj nastavnika/ca je spreman da uloži dodatni trud i da se bori za svoje učenike/ce"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram