• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Damir Marjanović: Reforma obrazovanja se mora dešavati

Damir Marjanović: Reforma obrazovanja se mora dešavati

Nedim i Namir su u najnovijoj epizodi Besjeda o obrazovanju ugostili profesora Damira Marjanovića, koji se pored predavanja na Internacionalnom univerzitetu Burch bavi i obrazovnim politikama, i to svojim aktivnim političkim angažmanom od 2012. godine.

„Dejton je namjerno uništio najosnovniji stub društva, obrazovanje.“ rekao je Marjanović, aludirajući na to kako je sistem obrazovanja obesmišljen. Govoreći o svojim političkim aktivnostima, sa pozicije ministra obrazovanje, mnogostruko uvećanje budžeta je uspjeh koji je ostvario, no bespravno trošenje tog novca je domen na koji već nije mogao da utiče.

Reforma obrazovanja kao tema je političarima interesantna u predizbornom procesu, dok postaje dosadna i nebitna kada ju je potrebno implementirati, rekao je Marjanović.

Obrazovanje u trenutnim političkim pregovorima je – nametnuto. Trenutni napori pokreta koji imaju udio u parlamentarnom sazivu se trude da reformu obrazovanja „podignu“ na federalni nivo, svjesni kompleksnosti sistema, kazao je Marjanović.

Govoreći o sindikatima, Marjanović smatra da oni jesu potrebni ali sa stanovišta očuvanja radničkih prava uposlenika, ne da odobravaju sadržaj udžbenika i bave se ekspertskim pitanjima iz struke.

Gledajte i slušajte Besjede o obrazovanju svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Pozivamo vas da nam pišete prije, tokom i nakon emisije, kako bismo njegovali dijalog sa vama i crpeli inspiraciju iz vaših predloga, pohvala, kritika, sugestija i pitanja.

0 responses on "Damir Marjanović: Reforma obrazovanja se mora dešavati"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram