• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Damir Dizdarević: “Suštinski se treba promijeniti pristup informatici kao predmetu”

Damir Dizdarević: "Suštinski se treba promijeniti pristup informatici kao predmetu"

Treća epizoda četvrte sezone Besjeda o obrazovanju se bavi informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, odnosno IT edukacijom u BiH. Gost epizode je gospodin Damir Dizdarević, generalni direktor Logosofta, diplomirani matematičar-informatičar, autor zvanične Microsoftove literature i zaljubljenik u obrazovanje. Njegove tekstove možete čitati na ovom blogu.

 

Zastarjeli termin „informatika“, već odavno ne znači ono što informacijsko-komunikacijske tehnologije danas podrazumijevaju. Sam pristup „informatici“ je od početka pogrešno postavljen. Nastavni planovi i programi za Informatiku su u potpunosti zastarjeli i samo za dva razreda (6-7. razred) imamo odobrene udžbenike, ne postoji preporučena stručna literatura. Djeca su u drugim razredima prepuštena isključivo kompetencijama svojih nastavnika, koji isto tako, na ovom polju, nemaju podršku.

 

„Koncept računarskih mreža, na kojima i dan danas počiva Internet su stari oko 45 godina. Mijenjaju se aplikacije ali se suštinski koncepti nisu promijenili. Protokol koji je definisan za e-mail je star skoro 35 godina, i danas se koristi u gotovo neizmijenjenoj formi.“ rekao je Dizdarević. Dakle, potrebno je od početka usaditi mladim ljudima temeljne koncepte informaciono-komunikacionih tehnologija na osnovu kojih će oni moći da razumiju sve ostalo.

 

Preporuke za čitanje ove sedmice su: „A Ride of a Lifetime“ Roberta Eggerta, „Always On“ autora Rory Cellan-Jonesa, te knjige Saramaga i Orvela.

Gledajte i slušajte Besjede o obrazovanju svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Pozivamo vas da nam pišete prije, tokom i nakon emisije, kako bismo njegovali dijalog sa vama i crpeli inspiraciju iz vaših predloga, pohvala, kritika, sugestija i pitanja.

0 responses on "Damir Dizdarević: "Suštinski se treba promijeniti pristup informatici kao predmetu""

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram