• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

COI Step by Step na konferenciji „Obrazovanje u društvenom fokusu“

Jučer je održana online, networking konferencija Obrazovanje u društvenom fokusu, koja je pored 16 izlagača i izlagačica okupila preko 100 učesnika/ca, predstavnika/ca obrazovnih institucija, civilnog sektora, biznis sektora i akademske zajednice, izvijestili su organizatori – Mreža za izgradnju mira, koja je u okviru projekta Snaga lokalnog, finansiranog sredstvima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), organizirala događaj. Organizatori su istaknuli da je cilj konferencije bio  omogućiti diskusiju i razmjenu mišljenja i informacija na temu (stanja) obrazovanja u Bosni i Hercegovini te povezivanje raznih akterki i aktera za ostvarivanje budućih partnerstava i zajedničkom radu na projektima, akcijama i inicijativama koje se bave reformom i poboljšanjem obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini.

Nedim Krajišnik, izvršni direktor Centra za obrazovne inicijative Step by Step, podijelio je svoje utiske o konferenciji i govorio o civilnom društvu i njegovoj ulozi:

Ja mislim da je važan svaki korak ka većoj sinergiji, posebno u društvu koje je donijelo najveći broj sistematičnih i drugih promjena obrazovnog sektora. Da nije bilo civilnog društva u tom razvijajućem formatu, teško da bi i ono dobro u obrazovanju što imamo, imali danas. Nakon 25 godina postojanja civilnog društva, i ono je i samo zrelo da profesionalizira svoju ulogu, polako se iskristalisalo i civilno društvo, i ovo dođe kao vrlo važna koalicija koja nema nikakvu formu. Do sada koalicije nisu radile, istaknuo sam i to na konferenciji.

Jučer smo imali priliku na konferenciji da vidimo jednu grupu nevladinih organizacija, donatora i predstavnika biznis sektora koji zagovaraju  tržišnu logiku u obrazovanju, jednu neoliberalnu logiku i to je okej, ali smo isto tako vidjeli jednu grupu tih organizacija i međunarodnih fondacija koje su nastupale iz čisto humanističke, konstruktivističke prespektive u čemu se i Step by Step, i Zajednica inovativnih nastavnika/ca pronalazi. Meni je super da se vode vrijednosne borbe, poput toga da li nam treba dijete koje je dobar čovjek, koje je holistički razvijeno biće, vrijedan član društva koji kritički promišlja; ili je opet mehanicistički obrazovanje organizovano pa proizvodimo radnu snagu – s čim se mi ne slažemo. Nadam se da će se iz tog dijaloga izroditi jedan zajednički put, jedan nastup prema donatoru, prema obrazovnim autoritetima da bismo pravili pomake u obrazovanju – utoliko mi je drago što sam dio toga, napomenuo je gospodin Nedim Krajišnik, izvršni direktor Centra za obrazovne inicijative Step by Step. 

 

22 Aprila, 2021

0 responses on "COI Step by Step na konferenciji „Obrazovanje u društvenom fokusu“"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram