• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Boris Buden: „Škola je nasilje, kontrolirano i planirano nasilje normativizacije“

Boris Buden: „Škola je nasilje, kontrolirano i planirano nasilje normativizacije“

Filozof i publicist Boris Buden iz Zagreba je, gostujući u Besjedama o obrazovanju, govorio o nacionalizmu, konceptu obrazovanja kao klasnog pitanja, jeziku, fašizmu i drugim temama.

Podsjećajući se na ključna dešavanja iz druge polovine 20-og vijeka, gospodin Buden je skrenuo pažnju da je, nacionalizam produkt postmodernog društva, zasnovan na mitovima koji su potpuno netačni.

Disciplinarno područje kojim se Buden bavi jeste teorija prevođenja, te samo prevođenje smatra da „nije forma komunikacije nego društveni odnos“ ono uspostavlja standard, granice na koje svjesno pristajemo svaki put kada i mi lično prevodimo termine koji se koriste na jezicima našeg govornog područja. Pristajemo na taj kompromis svakodnevno.

„Rat je uništio, znanje, naše historijsko iskustvo, uništio je našu vjeru u same sebe da možemo i sami nešto stvoriti, uništio je sposobnost našeg jezika da stvorimo prostor zajedničkog razumijevanja, razmišljanja, da imamo svoja imena za nešto.“ rekao je Buden.

Gledajte i slušajte Besjede o obrazovanju svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Pozivamo vas da nam pišete prije, tokom i nakon emisije, kako bismo njegovali dijalog sa vama i crpeli inspiraciju iz vaših predloga, pohvala, kritika, sugestija i pitanja.

0 responses on "Boris Buden: „Škola je nasilje, kontrolirano i planirano nasilje normativizacije“"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram