• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Zoran Mršić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Podržavam mišljenje da ne postoje dvije iste osobe. Svaka osoba, u našem slučaju dijete, je individua za sebe. Svaka osoba posjeduje u sebi određene potencijale, a koji su važni za normalno funkcionisanje cjelokupnog društva. Ako ih na vrijeme prepoznamo, otkrijemo i pravilno usmjerimo, na dobitku je društvo. Mi koji radimo u školi, u saradnji sa roditeljima, smo glavni akteri u formiranju ličnosti djeteta. Osnovni naš zadatak je razvijanje svestrane ličnosti do njenog maksimuma.

Moramo učenicima ponuditi sve moguće varijante, da dijete proba, osjeti, vidi, uradi, da samo uvidi šta je to što pobuđuje njegova interesovanja i u čemu ono uživa, osjeća se korisnim i ravnopravnim članom društva. Ono što voli i u čemu uživa treba kod njega razvijati, njegovati, čuvati.

Ne posjedujemo svi potencijal za doktora, profesora, pilota, književnika, ali posjedujemo možda za stolara, voćara, zidara... Što to prije kod učenika otkrijemo i prepoznamo lakše će nam biti u radu, a dijete će biti srećnije, a naša slika o djetetu će biti realnija.

Razmišljajući na takav način došao na ideju da oformim „Edukativno – rekreativni centar“, koji bi učenicima ponudio raznovrsnost izbora i veću mogućnost da zadovolje svoja interesovanja, a takođe i da kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme.

KRATAK OPIS PRAKSE
Projekat „Edukativno – rekreativni centar (školski voćnjak i igralište) je ideja koja je imala za cilj iskorištavanje potencijala Područne škole „Gornja Puharska“ u svrhu stvaranja prostora za učenike, radnike škole i roditelje. Plan je bio da se zasadi voćnjak i izgradi igralište za učenike u cilju razvijanja zdravih stilova života, ekološke svijesti, životnih vještina i sl. Učenici su zajedno sa roditeljima, nastavnicima i radnicima škole, kao i lokalnim stanovništvom učestvovali u svim procesima stvaranja svog „Edukativno – rekreativnog centra“. Na taj način, doprinijeli su kvalitetnijem provođenju slobodnog vremena, a takođe i da teorijska znanja iz biologije, hemije, prirode i društva i sl. primjene u praktičnim situacijama. Ovaj projekat je pravi primjer kako se uz zajedničko angažovanje učenika, roditelja, radnika škole i lokalnog stanovništa, uz malo sredstava može napraviti velika promjena.

PRIPREMA
„Edukativno - rekreativni centar (školski voćnjak i igralište)“

Priprema: Edukativno - rekreativni centar (školski voćnjak i igralište)

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram