• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Zijada Kurtodža Vučak

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Najvažnije polazište za uspješnu realizaciju radnih obaveza bio je odabir zanimanja koje volim i koje me ispunjava. Zato moj radni dan traje i poslije osam sati, vikendom čak i na godišnjem odmoru kada mi se pruži prilika da nešto novo vidim, naučim, kupim ili primijenim u svom radu. Uporan i dugotrajan rad uvijek daje rezultat bez obzira s kakvim situacijama i poteškoćama suočavam. Za mene koja radim s djecom s poteškoćama u razvoju svaki napredak je praznik, tako ostavljam trag u njihovim životima trajno zbog onoga što ih uspijem naučiti. Situacija u obrazovanju u praksi nije sjajna, ali to nije bio razlog da sama pronađem alternativu kako da prevaziđem poteškoće i realizujem radne zadatke. Za mene ne postoje problemi, postoje mogućnosti i rješenja. Nesebičnost i količina ljubavi koju pružim u radu s djecom biva 1000 puta više uzvraćena, tako da se kroz sve učinjeno uvijek otvaraju nova vrata kad mislim da sam došla do zida. Nemaju sva djeca privilegiju da budu obuhvaćena ranim tretmanom i intervencijom. Roditelji trebaju edukaciju, informacije, nekada samo riječ ohrabrenja i utjehe, a nemaju kome da se obrate. S obzirom na to da danas svi imaju pristup internetu putem telefona pokrenula sam fb stranicu koju vodim zadnje tri godine (@logopedica.ba) gdje nastojim maksimalno pomoći svima onima koji rade s djecom. Pored toga cilj mi je uvezati roditelje s mladim stručnim kolegama koji su na birou, širom naše države i tako im omogućiti da volontiraju, steknu iskustvo. Najveća je sreća biti u mogućnosti nekom pomoći ili ga bar malo učiniti sretnim. To je moj pokretač.

KRATAK OPIS PRAKSE
InteraktivnI panel/tabla služi kao didaktički materijal za igranje, razvoj vještina i sposobnosti. Tabla sadrži didaktičke elemente koje zastupa i Montessori pedagogija. Interaktivni panel potiče dijete na razvijanje kognitivni funkcija: pažnje, percepcije, mišljenja, maštovitosti i kreativnosti. Razvija zapažanje, logiku, kreativno rješavanje problema, auditivno stimuliše. Na motornom planu razvija grubu i finu motoriku, spretnost šake i prstiju odnosno grafomotoriku. Kada su emocije u pitanju izaziva pozitivno osjećanje radosti i zadovoljstva, a ukoliko je uključeno više djece spremnost za timski rad. U igri u parovima kroz interakciju razvija se i socijalna dimenzija. Obzirom da se na tabli nalaze i razni oblici, stvaraju se osnove za razvijanje matematskih pojmova. Tabla stimuliše usvajanje brojnih praktičnih vještina: otkopčavanje, zakopčavanje, otvaranje patent zatvarača, vezanje pertli itd.

Priprema: Izrada i korištenje interaktivnog panela u radu s djecom sa i bez poteškoća u razvoju

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram