Željka Marković

Profesor razredne nastave

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Rad u područnim seoskim osnovnim školama je specifičan oblik organizacije. I baš taj specifičan oblik organizacije rada pokušavam da iz godine u godinu mijenjam i modernizujem. Radeći u kombinovanom odjeljenju shvatila sam da je neophodno unijeti novinu i ići u korak s vremenom za dobrobit djece koja školu doživljavaju kao svoju „drugu kuću“.

Živeći u seoskim sredinama djeca bivaju uskraćena za mnoge kulturne, sportske, humanitarne i druge aktivnosti koje bi im proširile vidike i pomogle u lakšem savladavanju nastavnih sadržaja. Pridržavajući se Nastavnog plana i programa, a koristeći volju, želju, zainteresovanost i trud učenika i roditelja, pokušala sam povezati školu i društvenu sredinu na kreativan i zanimljiv način. Rezultat je bio i više od očekivanog. Uspješno integrisani nastavni sadržaji sa slobodnim aktivnostima učenika u školi i van nje. Za mene je škola jedna neophodna životna zajednica, centar kulture u selu u kojem se nalazi i dok postoji škola živi i selo. Za mene, učitelj znači biti istraživač i voditelj koji će znati obrazovati, vaspitavati i spremati učenike za život; povezivati i usmjeravati; razumjeti i tolerisati; učiniti da se učenici osjećaju voljeno i sigurno i da znaju da su jednako bitni članovi društva bez obzira ko su i odakle dolaze. Posao učitelja zahtijeva mnogo više od onog što piše u Nastavnom planu i programu.

Poštujući narodnu izreku „Na mladima svije ostaje“, kod svojih učenika uvijek sam nastojala i nastojim razvijati trajne vrijednosti koje će u njima izgraditi humane, poštene, vrijedne, razumne, mudre i osjećajne ličnosti spremne za mnoge životne izazove. Posao učitelja zahtijeva izuzetnu saradnju sa roditeljima. Dobro organizovana i osmišljena saradnja između učitelja i roditelja predstavlja bitan uslov za ostvarivanje svih postavljenih ciljeva. Prisna i iskrena saradnja rezultat su potpunog povjerenja jednih prema dugima. Posao učitelja je uspješno se integrisati u užu i širu društvenu sredinu. Koliko smo bili uspješni procjenjujemo na osnovu postignutih rezultata, a svaki novi rezultat, bio on veći ili manji, je izazov koji nas pokreće i podstiče za nove ideje. I koliko god se u našem društvu trudili da prikažemo kako je nemoguće u školi raditi bez savremene tehnike i savremenih didaktičkih pomagala, tu je područna seoska škola u kojoj tabla, kreda, razredna računaljka i slovarica, TV i pokvaren računar kažu da se granice pomjeraju voljom i trudom.

KRATAK OPIS PRAKSE
Radeći već nekoliko godina u kombinovanom odjeljenju prvo u odjeljenju I i II razreda, a zatim u odjeljenju II i III razreda od jedanaest učenika, imala sam sasvim dovoljno vremena da proučim i istražim interesovanja i sklonosti učenika. Posmatrajući djecu još od mlađeg uzrasta zapazila sam veliku kreativnost i znatiželju, želju da se pokažu i dokažu, želju da se takmiče. Uz dogovor sa učenicima i roditeljima započeli smo svoju malu razrednu projektnu avanturu ni ne sluteći da će se ona pretvoriti u ozbiljan rad koji još uvijek traje. Želja nam je bila izaći iz učionice, predstaviti se i upoznati lokalnu zajednicu i pokazati da možemo i hoćemo učestvovati i naučiti, te ostvariti dobre rezultate i dokazati da i mi iz seoskog okruženja zavređujemo da budemo ravnopravni članovi društvene sredine u kojoj živimo. Rezultat, to su naše aktivnosti, a koje su izašle i iz granica BiH, i s ponosom prošetale i regionom, te osvojile brojne pohvale, diplome, zahvalnice i izuzetnu saradnju sa dječijim časopisima.

Priprema: I MI SMO VAŽNI

Preuzmi pripremu
Juli 24, 2018


The contents of this website and documents do not reflect the opinion of the US Agency for International Development (USAID) or the US Government.

Sadržaj ove web stranice i dokumenata ne odražava mišljenje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Centar za obrazovne incijative
Step by Step
Kralja Tvrtka 1, 71 000 Sarajevo
Tel. +387 33 66 76 73
Fax. +387 33 26 79 90
E-mail. office@coi-stepbystep.ba
www.sbs.ba

top
Powered by Tingea. Copyright © 2018 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Idi na alatnu traku