• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Tarik Sulić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

„Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu“ bile su riječi zbog kojih danas predajem u školi. Iz velike ljubavi prema svome zanimanju, nastavnici ulažu mnogo truda, učenja i istraživanja da bi svoje časove učinili što zanimljivijim. Nažalost, sve materijale koje svakodnevno vrijedno pripremamo, sve informacije koje se trudimo da prenesemo, sve izvrsne prezentacije koje odradimo, učenici će donekle zaboraviti. Ali, smatram da sigurno neće zaboraviti naš osmijeh, naš pozitivan pristup i našu ljubav prema tome što radimo, te da će naučiti da je svaki posao lahak ukoliko se obavlja s ljubavlju.
Koliko god naš odnos sa učenicima bio bitan, toliko su i bitne tehnike i metode koje koristimo u nastavi. Smatram da je posao nastavnika jedan od najboljih poslova na svijetu jer imamo priliku da radimo s osobama koje su zabavne, smiješne, energične i kreativne. Kad bismo upitali jednu od tih zabavnih, energičnih i kreativnih osoba šta misle o školi, vjerujem da bi većinom dobili upravo suprotne odgovore od onog što oni i učenje zapravo jesu.
Da bi motivisali današnje učenike, smatram da učenje treba da bude prije svega zabavno, zanimljivo i motivirajuće. Nove generacije su zapravo generacije igrača video igara koje mnogo vremena provode igrajući se, pa zašto jednostavno ne iskoristiti tu situaciju i upotrijebiti elemente igre u nastavi? Koristeći igre u nastavi učenici gledaju na odgojno obrazovne ciljeve i postignuća kao nešto proaktivno, dinamično i zabavno, a ne kao na nezanimljivo i obavezno.

KRATAK OPIS PRAKSE
„Kutije za bijeg iz učionice“ su jedna zabavna aktivnost koja motiviše učenike za rad, proširuje i utvrđuje njihova znanja, te osnažavana njihovu komunikaciju i timski duh. Ona predstavlja upotrebu mehanizama, dizajna i elemenata „Escape Room“ igara u učionici. Umjesto da učenici bježe iz učionice kao što je slučaj u spomenutim igrama, oni za cilj imaju da provale u kutiju sa mnogo katanaca koja se nalazi u učionici. Nastavnik prije časa sakrije po učionici zadatke koji učenici trebaju riješiti. Svaki riješeni zadatak otključava jedan katanac. Cilj aktivnosti jeste da učenici koristeći već stečena znanja iz određenog predmeta pokušaju „provaliti“ u kutiju, te s tim dobiti određenu nagradu. U nastavku vam predstavljam način kako da bilo koji čas pretvorite u jednu zabavnu aktivnost i povedete svoje učenike na nezaboravnu avanturu učenja.

Priprema: Kutije za bijeg iz učionice

Pogledaj praksu
6 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram