• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

SMILJA MRĐA

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Već odavno u svim evropskim zemljama pa i u Bosni i Hecegovini, ciljevi nastave nisu samo puko usvajanje činjenica, već razvijanje znanja i vještina koje su učenicima potrebne za XXI stoljeće.
Oduvijek sam smatrala da je u nastavnom procesu ključna uloga nastavnika i da od njegove stručnosti i otvorenosti za nove ideje, uveliko zavisi kvalitet nastavnog procesa. To se i pokazalo u ovo vrijeme pandemije, kada su nastavnici podnijeli ogroman teret organizacije samog nastavnog procesa a onda i izvođenja nastave, pod novim, znatno izmjenjenim okolnostima.
Nastavnik XXI st. treba dodatne kompetencije, potrebne za nove izazove koje nosi jedno pluralističko društvo kakvo je naše. To podrazumijeva stalnu edukaciju, odnosno cjeloživotno učenje. Isto, tako znamo da podučavanje drugih upravo zahtjeva naš najveći agažman.
Za veći angažman u nastavi inspirišu me sami učenici, čije ideje pažljivo slušam i razmatram. Isto tako, nastojim da ih uvijek iznova motivišem za nastavni čas i tako kreiram poticajnu atmosferu za učenje. Kao demokratičan nastavnik podržavam i potičem timski rad, bez kojeg se ne može zamisliti moderna škola.
Rukovodeći se ovim kljcnim principima u svojoj svakodnevnoj nastavnickoj praksi, ostajem otvorena za nova učenja i podučavanja drugih.Da bi podučavala druge, sama moram steći više kompetencija, i dublje ući u materiju, te zato stalno radim na svom usavršavanju.Često pohađam seminare a i sama sam predavač na mnogima edukatinim dogadjajima. Radila sam kao trener OSC-a, Vijeća Evrope i CIVITAS-a. Sva svoja znanja i iskustva prenosim u učionicu i koristim u radu sa učenicima.

KRATAK OPIS PRAKSE:
Praksa je nastala u prvim danima izolacije I potpunog . lockdowna, rekla bih u doba opšte nesnađenosti kako učenika I roditelja, tako I nas nastavnika. Počela sam tražiti način I metod učenja koji bi unio malo više zabave u nastavu, pokrenuo maštu I kreativnost ucenika, a opet da se zadovolje postavljeni ishodi učenja. Međutim, više od toga bilo mi je bitno da se povežemo, ohrabrimo, te da učenici I njihovi roditelji znaju da smo tu jedni za druge.
Došla sam na ideju da im šaljem video snimke lekcija, ali ne prezentacije koje tumačim, već da se kostimiram u neku historijsku ličnost uz dočaravanje ambijenta u kojem je ta ličnost djelovala
Praksa je podrazumijevala temeljitu pripremu uloge, od kratkog scenarija, kostima, ambijenta, a da sve opet bude kratko, jednostavno I zabavno. Kostime sam pravila sam od stvari koje sam imala u svom ormaru, jer su prodavnice bile zatvorene a kretanje ograničeno. Sve to je pratila nastavna priprema sa jasno razrađenim zadacima, ciljevima I ishodima, uz odgovarajuci način realizacije I primjenu multimedijalnih sadržaja, reflesijeučenika i samog nastavnika. Sama realizacija ove prakse trajala je tri mjeseca u vrijeme opšte karantene, ali je nastavljena I sljedeće godine, uz odgovarajuće izmjene.

Priprema: MOTIVACIJA NA DALJINU

Pogledaj praksu
1 Februara, 2022
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram