• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Smilja Mrđa

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Već odavno u svim evropskim zemljama pa i u Bosni i Hecegovini, ciljevi nastave nisu samo puko usvajanje činjenica, već razvijanje znanja i vještina koje su učenicima potrebne za XXI stoljeće. Oduvjek sam smatrala da je u nastavnom procesu ključna uloga nastavnika i da od njegove stručnosti i otvorenosti za nove ideje u unapređenju nastave, uveliko zavisi kvalitet nastavnog procesa. Nastavnik XXI st. treba još neke kompetencije, potrebne za nove izazove koje nosi jedno pluralističko društvo, kakvo je naše. To podrazumjeva stalnu edukaciju, odnosno cjeloživotno učenje.Isto tako znamo da podučavanje drugih upravo zahtjeva naš najveći agažman. Za veći angažman u nastavi inspirišu me sami učenici, čije ideje pažljivo slušam i razmatram te prihvatam ili uz obrazloženje objašnjavam zašto se njihova ideja ne može realizovati. Isto tako i ja nastojim njih da motivišem za nastavni čas, te stvoriti jednu poticajnu atmosferu za učenje. Kao demokratičan nastavnik podržavam i potičem timski rad, bez kojeg se ne može zamisliti moderna škola.

Rukovodeći se ovim u svom radnom angažmanu,stalno sam otvorena za nova učenja i podučavanja drugih.Da bi podučavala druge, sama moram steći više kompetencija, i dublje ući u materiju, zato stalno radim na svom usavršavanju.Često pohađam seminare a radim i na podučavanju drugih, jer sam bila trener OSC-a, Vijeća Evrope i CIVITAS-a.Sva svoja znanja i iskustva prenosim u učionicu i koristim u radu sa učenicima.

KRATAK OPIS PRAKSE
Dugogodišnjie iskustvo u poučavanju historije pokazuje da je klasičan metod prevaziđen i neefikasan djeci nezanimljiv, zbog čega nevoljko i teško usvajaju nastavne sadržaje. Zato sam u školi otvorila Školu stripa", a polaznici su svi učenici koji vole strip i znaju i žele da ga crtaju. Ideja je dobro prihvaćena i među učenicima i među roditeljima, pa se jedan roditelj angažovao da volonterski obučava učenike tehnikama crtanja stripa. Ubrzo su učenici strip škole po scenariju koji smo sami napravili nacrtali strip iz historije BIH u Osmanskom i Austro-Ugarskom periodu. Te stripove smo koristili u nastavi i otkrili da učenici mnogo brže usvajaju znanja i vještine i da im je takva forma izražavanja bliža od udžbenika.To je pokazala i naša interna anketa,u kojoj 2 učenika izjasnilo da im je forma stripa prihvatljivija od udžbenika.

Priprema: Strip na klupu

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram