• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Senada Salihović

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

„Kada pušu vjetrovi promjena neki grade zidove, a neki dižu jedra“
Svoja pedagoška uvjerenja opisala bih kroz slijedeće aktivnosti, kojima nastojim da Treća gimnazija bude:

- Škola sa sjajnim izlaznim rezultatima učenika. Pod izlaznim rezultatima podrazumijevaju se i oni egzaktni, kao što je uspjeh na eksternoj i internoj evaluaciji, maturi i takmičenjima znanja, ali i oni manje egzaktni, no podjednako važni, a to su: zadovoljstvo svih u školi, sigurnost, osjećaj prihvaćenosti i kompetencije, razvoj zajedničkog duha i osjećaja pripadnosti školi.
- Škola koja ravnomjerno razvija i obrazovne i odgojne komponente.
- Škola je ustanova u kojoj se ni na trenutak ne smije izgubiti iz vida učenik pojedinac i njegove potrebe. Svaki je učenik jedinstveno i kompleksno biće, tako da i zajednički obrazovni sadržaji treba da budu protkani humanim i toplim odnosom, a mora se učiniti što je moguće više da učenik u školi dobije mogućnost razvijanja svih dimenzija svoje ličnosti. Zato aktivnosti u školi treba da budu što raznovrsnije i podsticati i intelektualni, fizički, estetski, društveni, moralni i duhovni razvoj.
- Škola sa visokom bezbjednošću učenika i svih zaposlenih (u školi, na ekskurziji, izletu….)
- Škola u kojoj se njeguju sljedeće vrijednosti: znanje, solidarnost, identitet i odgovornost.
- Škola u kojoj postoji slobodna saradnja i prijateljsko i konstruktivno međudjelovanje na relaciji učenik – nastavnik – roditelj - direktor.
- Škola koja može odgovoriti na potrebe savremenog čovjeka u varijabilnom društvenom okruženju: naučiti kako učiti (mogućnost samoobrazovanja), razvijati sklonost timskom radu, permanentnom obrazovanju i usavršavanju, jačati i uvježbavati mogućnost povezivanja podataka iz različitih područja, naglašavati važnost logičkog razmišljanja.
- Škola koja je savremena i funkcionalna zahvaljujući stalnom tehnološkom opremanju.
- Škola u kojoj je razvijena svijest o vlastitom nacionalnom identitetu i važnosti očuvanja kulturne baštine u kojoj su prihvaćene opšte civilizacijske vrijednosti kao što su tolerancija, poštovanje ljudskih prava i djelovanje na demokratskim principima.
- Škola koja je inkluzivna i koja je svoja vrata otvorila za sve učenike i posebno ponosna na svoje učenike s posebnim potrebama.
- Škola koja osposobljava za život u interkulturalnom okruženju, podstiče na aktivan i kreativan život i u kojoj se jača lična odgovornost prema društvenoj zajednici i okolini.
- Međunarodna saradnja (Škola koja je razvijala i razvija međunarodnju saradnju u svim oblastima relevantnim za obrazovanje. Ovdje se misli na okrenutost Treće gimnazije savremenim obrazovnim tehnologijama i tokovima ne samo u Evropi nego i u cijelom svijetu a sve s ciljem bolje pripremljenosti učenika za zahtjeve tržišta rada u 21. stoljeću)

Sada imam priliku da kao menadžerica ove ustanove poboljšam uslove za sticanje i primjenu znanja naših učenika. Vođena ovom idejom od prvog dana na poziciji direktorice stavila sam se u službu da nastavnicima svojim kolegama i kolegicama, kao i učenicima obezbjedim što bolje uslove za rad, što se može vidjeti iz opremljenosti kabineta i uređenosti prostorija za rad, kao i da nastojim obezbjediti i motivisati za kvalitetnu edukaciju. Kao škola postižemo velike uspjehe, ali je sve to zahvaljujući tome što radimo kao jedan dobro organizovan i usklađen tim. Svaki uspjeh uposlenika i učenika Treće gimnazije je i moj uspjeh, ali i obratno što dokazuje ova moja aplikacija koju su inicirale moje kolege. Moji rezultati u radu su prepoznati i šire, a dokaz tome je da sam 2013.godine proglašena najboljom profesoricom u KS od strane Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH i dobila posebno priznanje za nesebičan doprinos u odgojno – obrazovnom radu.

KRATAK OPIS PRAKSE
U sklopu svog svakodnevnog posla kao menadžerica škole i pored zakonskih obaveza koje su vezane za radno-pravni status uposlenika, nastojim motivisati sve uposlenike da školske dane učenika i kolega/ca obogatimo raznovrsnim dešavanjima. Kao škola poznati smo da radimo mnogo i sa ljubavlju, jer smatram da su zaposlenici najveći potencijal, a naši učenici neprocjenjivo bogatstvo! Ja sam samo jedna od mnogih koji su zaposleni u Trećoj gimnaziji, prijavila sam se na nagovor mojih kolega da budem direktorica, i oba mandata nisam imala protukandidata ni iz škole niti iz Kantona Sarajevo. Sve to mi je dalo mogućnost da iniciram i ohrabrujem moje zaposlene za razvijanje timskog rada i uvezivanje oko ključnih vrijednosti, što rezultira izvanrednim postignućima. Takav rad „doprinosi ugodnoj radnoj atmosferi i rezultira da kolegice i kolege koriste savremene metode u podučavanju aktivno uključujući učenike/ce u proces učenja, koriste informacionu i drugu tehnologiju kako bi osigurali bolju efikasnost nastavnog procesa, upoznaju učenike/ce sa savremenim naučnim dostignućima i upućuju ih na različite izvore znanja, podstiču razvoj kritičkog mišljenja kod učenika/ca podstičući rasprave, debate, analize i sl., omogućavaju praktičnu primjenu naučenog i usavršavanje vještina kod učenika/ca i efikasnijeg znanja“.

Priprema:

Pogledaj praksu
20 Decembra, 2020
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram