• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Senada Mustafić i Edina Atiković

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Nastavu matematike treba poboljšati i provesti tako da ona bude razumljiva i zanimljiva za većinu učenika. Matematika je primjenjiva u svakodnevnom životu, nauci, industriji, trgovini i zato je matematičko obrazovanje nužno za razvoj savremenog društva. Svaki učenik ima matematičke sposobnosti da savlada nastavno gradivo, neophodno je samo raditi na motivaciji učenika. S obzirom na postojanje različitih tipove učenika treba primljenjivati raznovrsne metode i oblike rada da bi učenicima gradivo bilo razumljivije i jasnije. Kod učenika kroz nastavu matematike je potrebno razvijati kreativnost, radoznalost, kritičko mišljenje i naravno logičko rasuđivanje.

KRATAK OPIS PRAKSE
Glavna tema projekta je Möbiusova traka koju je 1858. godine opisao njemački matematičar i astronom August Ferdinand Möbius. To je matematički objekt koji se dobije zaokretanjem jednog kraja trake prilikom spajanja u krug. Jedan zaokret od mnogo promijeni. Pokušate li olovkom povući neprekidnu liniju duž takve trake, otkrit ćete da ima samo jednu stranu.

Projekt je interdisciplinaran, jer se osim proučavanja Möbiusove trake u matematici, kroz razne aktivnosti učenici upoznaju sa svojstvima i primjenom trake kako u prirodnim tako i društvenim naukama. Möbiusova traka služi kao podsticaj za kreativno stvaranje i izražavanje. Učenici mogu na Möbiusovim trakama ispisivati različite formule, citate, note, stihove, crtati razne likovne teme. Mlađi učenici od papirnih traka izrađuju Möbiusove trake, a stariji osim u pravljenju papirnih traka su uključeni u radionice na kojima uče pletenje i izrađuju šalove u obliku Möbiusove trake. To im ostaje kao trajno znanje koje mogu iskoristiti za samostalan rad ili poduzetništvo, za vlastite kreacije, unikatnu izradu. U istim radionicama učestvuju i roditelji učenika.

Priprema: Magija Möbiusove trake

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram