Senada Mustafić i Edina Atiković

Magistre matematike

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Nastavu matematike treba poboljšati i provesti tako da ona bude razumljiva i zanimljiva za većinu učenika. Matematika je primjenjiva u svakodnevnom životu, nauci, industriji, trgovini i zato je matematičko obrazovanje nužno za razvoj savremenog društva. Svaki učenik ima matematičke sposobnosti da savlada nastavno gradivo, neophodno je samo raditi na motivaciji učenika. S obzirom na postojanje različitih tipove učenika treba primljenjivati raznovrsne metode i oblike rada da bi učenicima gradivo bilo razumljivije i jasnije. Kod učenika kroz nastavu matematike je potrebno razvijati kreativnost, radoznalost, kritičko mišljenje i naravno logičko rasuđivanje.

KRATAK OPIS PRAKSE
Glavna tema projekta je Möbiusova traka koju je 1858. godine opisao njemački matematičar i astronom August Ferdinand Möbius. To je matematički objekt koji se dobije zaokretanjem jednog kraja trake prilikom spajanja u krug. Jedan zaokret od mnogo promijeni. Pokušate li olovkom povući neprekidnu liniju duž takve trake, otkrit ćete da ima samo jednu stranu.

Projekt je interdisciplinaran, jer se osim proučavanja Möbiusove trake u matematici, kroz razne aktivnosti učenici upoznaju sa svojstvima i primjenom trake kako u prirodnim tako i društvenim naukama. Möbiusova traka služi kao podsticaj za kreativno stvaranje i izražavanje. Učenici mogu na Möbiusovim trakama ispisivati različite formule, citate, note, stihove, crtati razne likovne teme. Mlađi učenici od papirnih traka izrađuju Möbiusove trake, a stariji osim u pravljenju papirnih traka su uključeni u radionice na kojima uče pletenje i izrađuju šalove u obliku Möbiusove trake. To im ostaje kao trajno znanje koje mogu iskoristiti za samostalan rad ili poduzetništvo, za vlastite kreacije, unikatnu izradu. U istim radionicama učestvuju i roditelji učenika.

Priprema: Magija Möbiusove trake

Preuzmi pripremu
24 Jula, 2018


The contents of this website and documents do not reflect the opinion of the US Agency for International Development (USAID) or the US Government.

Sadržaj ove web stranice i dokumenata ne odražava mišljenje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Centar za obrazovne incijative
Step by Step
Kralja Tvrtka 1, 71 000 Sarajevo
Tel. +387 33 66 76 73
Fax. +387 33 26 79 90
E-mail. office@coi-stepbystep.ba
www.sbs.ba

top
Powered by DOC.ba. Copyright © 2018 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Idi na alatnu traku