• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Selma Rustempašić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Svakom učeniku pristupam na isti način.

U školi sam zbog učenika, a ne učenici zbog mene.

Nema dobrih i loših učenika.Postoje samo dobri i bolji učenici.

Svaki dan nešto naučim, a najviše od svojih učenika.

KRATAK OPIS PRAKSE
Članovi historijske sekcije Mješovite srednje tehničke škole Travnik su pod mojim mentorstvom i u saradnji sa Zavičajnim muzejom Travnik povodom međunarodnog dana muzeja 2017.snimili kratki dokumentarni film: „Šta je nama Jevrejsko groblje“ Cilj snimanja filma je bio da se moji učenici upoznaju sa zaboravljenim spomenikom Jevrejskim grobljem koje je u fazi proglašenja nacionalnim spomenikom.Travnik je nekad bio druga po veličini jevrejska općina u BiH.

Tako je nastao naš prvi film.

Sljedeći korak je bio snimanje kratkog dokumentarnog filma o Spomen obilježju žrtvama fašizma u Smrikama kod Novog Travnika koje je podignuto u znak sjećanja na 700 žrtava fašističkog terora iz 1941. godine.Spomenik je zapušen i večina ljudi iz našeg okruženja ne zna da spomenik i postoji.

Ovo spomen obilježje je djelo jednog od največih graditelja

memorijalne arhitekture-Bogdana Bogdanovića.Spomen obilježje je od 2012. godine Nacionalni spomenik BiH.

Tako je nastao naš drugi film.

Treći korak je bio snimanje filma koji govori o Spomen kosturnici „Majka“ koja je podignuta 1961. za 94 pripadnika partizanskih jedinica iz perioda od 1941.-1945. godine.Spomenik je u vrijeme rata u Bosni Hercegovini od 1992.-1995. bio oštećen ali je 2015. ponovo obnovljen.

Tako je nastao film: Jedan pogled na 20. stolječe-"Trilogija stradanja u mome zavičaju

Priprema: Jedan pogled na 20. stolječe-"Trilogija stradanja u mome zavičaju"

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram