• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Selma Hodžić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Maksima A. Mougniotte koja glasi: ‘’Onoliko koliko vjerujemo u mogućnosti i vrijednost drugoga toliko napora u to ulažemo’’ me je vodila da vjerujem u kapacitete nastavnika koji djeluju u dva različita sistema obrazovanja te sam uložila napor da kreiram ‘’most’’ koji ih povezuje na polju inkluzivnog obrazovanja. No, kreirati ‘’most’ bez roditelja ne bi imalo smisla, jer samo zajedničkim naporom omgućavamo učenicima da stabilno prelaze ‘’most’’ I prevazilaze prepreke koje samo sa sobom donosi proces odrastanja i školovanja. Vjerujem da što kvalitetnije i organizovanije poveznice zajednički stvaramo, ukoliko obezbijedimo ugodan ambijent i podršku te pružimo priliku nastavnicima i roditeljima svi će biti aktivniji i kreativniji u stvaranju ravnopravnog partnerstva, što se reflektuje na aktivno učešće djeteta u nastavnom procesu bez obzira na njegove sposobnosti.

KRATAK OPIS PRAKSE
Izazovi inkluzivnog obrazovanja s jedne strane, i kompetencije nastavnika zaposlenih u Zavodu s druge strane su me usmjerile da svoj profesionalni put kreiram ka unapređenju inkluzivnog obrazovanja I organizujem aktivno učešće učenika s teškoćama u razvoju u sfere odgoja i obrazovanaja te organizovanju zajedničkih susreta sa nastavnicima, roditeljima, učenicima i svim akterima inkluzivnog obrazovanja.
Inovativna praksa sadržava više aktivnosti kojim koordiniram, ali sam odlučila sa Vama podijeliti sljedeće dvije:
Tim kolega Zavoda organizuje i izrađuje individualne testove za polaganje eksterne mature za učenike s teškoćama u razvoju. Takođe, organizuje i pruža fizičku i psihološku podršku učeniku s teškoćama u razvoju tokom polaganja testa te ocjenjuje testove.
Tim Zavoda pruža podršku nastavnicima, stručnim saradnicima i roditeljima djece s teškoćama u razvoju koji pohađaju redovne škole organizirajući individualne i grupne susrete.

Priprema: Specijalna škola + redovna škola = kvalitetnija inkluzija

Pogledaj praksu
6 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram