• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Selma Čurić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Studirajući ovu nauku, maštala sam da postanem inžinjer hemije, kako bih radila u nekoj laboratoriji. Kada sam poslije rata dobila posao u školi, smatrala sam to privremenim rješnjem, s ciljem da ostvarim svoj studentski san. No životne okolnosti su same postavile stvari na svoje mjesto. Ostala sam u školi, shvatajući da sam taj posao s vremenom i zavoljela, te da ga ne želim mijenjati. Postepeno sam učila otkrivati u đacima dar i afinitet za ovu nauku, uživajući što mogu nekog usrećiti njegovim budućim opredjeljenjem, vezanim baš za moj rad. Zaključila sam da je svako dijete s kojim radim, vrijedno promatranja i otkrivanja skrivenih talenata, koje oni često ne prepoznaju u sebi, a podsvjesno ih nose. Taj proces uočavanja, prepoznavanja i realiziranja me naprosto uvijek nanovo fascinirao. Postajala sam sve boljim profesorom, uspijevajući na njih prenijeti svoje znanje, ali i ono najvažnije – sposobnost, susretanje i doživljavanje hemije u svakodnevnom životu. Tako sam kod svojih učenika polako razbijala predrasudu da je hemija težak predmet, te da se ona zapravo živi. Nakon dvadeset godina staža, shvatila sam kako sam se konačno pronašla u ovoj profesiji i kako sam sretna. Zadovoljstvo mi je pratiti razvoj dječaka i djevojčica u zrele ljude, koji rado izražavaju zahvalnost na stečenom znanju, ali i ostalim životnim vrijednostima kojima sam ih naučila kroz rad. Tim postajem svjesna koliko je znanje i duhovnost ispred onog materijalnog, koje nas nerijetko Opterećuje. Mladi ljudi mi tako daju vječnu inspiraciju da činim još više, jer uviđam da su oni moj izvor vječne vrijednosti i mladosti, iz kojeg crpim snagu za svoje daljnje stvaralačke sposobnosti, koje bi me učinile još sretnijim i boljim čovjekom.

Kratki opis prakse:

Na časovima hemije dva razreda su osmislila projekat „Koliko čitamo šta kupujemo“, koji je trajao od oktobra 2017. do maja 2018. god. Iskoristili smo znanje iz biohemije za proučavanje određenih supstanci koje unosimo putem hrane. Željeli smo da izađemo iz učionice, te smo te supstance uočavali na nekim uzocima hrane (čokolade, salame, hrenovke, mlijeko). Analizirali smo udio masti i šećera u pomenutim proizvodima. Prikupljene nutritivne vrijednosti i sadržaj su organizovani u tabelarne prikaze. Napravljena je i prezentacija kojom smo posjetili još jednu školu sa srodnim zanimanjem. Održali smo čas i III-im razredima u našoj školi. Sve prezentacije pratila je bogata diskusija, uz saradnju učenika različitih profila obrazovanja i opredjeljenja. Tako je znanje iz hemije preneseno u svakodnevni život u svrhu kvalitetnijeg i zdravijeg načina življenja. Želim da ovaj Projekat bude izazov za neka buduća ispitivanja i proučavanja, u cilju daljnjeg širenja svijesti važnosti ovih saznanja.

Priprema: KOLIKO ČITAMO ŠTA KUPUJEMO

Pogledaj praksu
8 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram