• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Sanela Talović

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Savremene promjene u cjelokupnom sistemu odgoja i obrazovanja, zahtjevaju od nastavnika da to bude osoba od povjerenja, odgajatelj, savjetodavac, prijatelj, organizator, saradnik, inovator, ocjenjivač i mentor. Uvjerenja sam da dobar nastavnik uistinu mora biti sve navedno. U svom radu nastojim da učenike pravilno vodim kroz njihov kognitivni, socio-emocionalni i fizički razvoj, da ih podstičem na kreativnost i inovativnost, da uskladim njihove odgojne potrebe u zavisnosti od njihovog uzrasta, interesovanja i sposobnosti s potrebama društvene sredine, i na taj način pozitivno utičem na razvoj samostalne, odgovorne i funkcionalne ličnosti. Također mišljenja sam da dobro obrazovanje ovisi primarno od nastavnika i da nastavnici trebaju kontinuirano da se zalažu za vlastiti razvoj potrebnih kompetencija koje će im pomoći u razvoju učeničkih kompetencija.

Vjerujem da svako dijete uz moju pomoć može pokazati svoj puni potencijali i da ću svoju izuzetno odgovornu ulogu uspješno ostvariti, samo ako sa njima dobro sarađujem. Sarađivati u ovom kontekstu ne znači da samo slušam prijedloge učenika, mada je i to veoma važno, već sarađivati znači prihvatanje prijedloga učenika. Nije moguće dobro i demokratski raditi u odjeljenju ako se ne prihvata uticaj učenika. Ako nastavnikovo ponašanje i stil rada nisu u potrebnoj mjeri uslovljeni radom i ponašanjem učenika, onda tu nema interakcije, a nastavni proces mora biti interakcija.
Upravo, to je preduslov da se kod učenika razvijaju sposobnosti analitičkog mišljenja, konstruisanja znanja, rješavanja problema i praktične primjene znanja uz stjecanje umijeća koja pridonose kvaliteti života. Samo na ovakav način će se i u našem obrazovnom sistemu prihvatiti tzv. pristup orijentisan na učenika, koji doprinosi razvoju društva znanja.

KRATAK OPIS PRAKSE
Učenici završnog razreda osnovne škole, u okviru predmeta Osnove demokratije izučavaju osnovni program ranog odgoja i obrazovanja mladih građana, koji je razrađen kroz četiri osnovna koncepta Autoritet, Odgovornost, Privatnost i Pravda. Građanski odgoj i obrazovanje se odnosi na one aspekte obrazovanja na školskoj razini koji učenike pripremaju da postanu aktivni građani tako što se osigurava da steknu potrebna znanja, vještine i stavove kojima mogu pridonijeti razvoju i dobrobiti društva u kojem žive.

Neophodno da mladi temelj za svoj aktivizam izgrade u ranoj mladosti, tačnije u osnovnoj školi. Stoga sam planirala da svoje aktivnosti usmjerim upravo u aktivizam mladih u našoj školi, a potom i u lokalnoj zajednici.

U toku provođenja projektne nastave Izbor gradonačelnika škole i Učeničkog parlamenta učenici su imali priliku učestvovati u različitim aktivnostima. Jedan dio aktivnosti realizovan je u školi, a drugi dio realizovan je u okviru izvannastavnih aktivnosti koje su podjeljene u pet različitih koraka, tj. aktivnosti kroz koje su učenici pokazali da mogu biti aktivni partneri u društvu, da se u njima razvija novi način razmišljanja, da su shvatili da mladi nisu bespomoćni i mogu unaprijediti stanje u školi, lokalnoj zajednici i društvu u skladu sa svojim mogućnostima.
Aktivnosti su provedene na više mjesta, od rada u učionici, do posjeta Općini Konjic, Parlamentu Federacije BiH.
Realizacija navedih aktivnosti trajala je cijelu godinu, a danas je već preraslo u tradiciju po kojoj je naša škola prepoznatljiva u HNK-u a i šire.

Priprema: Izbor gradonačelnika škole i učeničkog parlamenta

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram