• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Sandra Koprenović

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Biti učitelj, odnosno nastavnik, je sveto zanimanje. Toga treba da budu svjesni prvo učitelji i nastavnici, a onda i svi ostali. Naši današnji učenici, sutra mogu biti takođe profesori, mogu biti pravnici, advokati, ekonomisti, kozuli, inženjeri, predsjednici država... Mogu biti šta god požele! Naša dužnost i obaveza je da ih tome naučimo – DA MOGU SVE.

Ipak, šta god da postanu, sa sobom u život nose jedan dio nas, naše riječi, postupke, savjete. Naša je obaveza takođe, da ih osim lekcija, koje svakodnevno predajemo, naučimo i da budu dobri ljudi, da nemaju predrasude, da ne klasifikuju druge po vjeri, naciji, boji kože ili kose, niti po materijalnom statusu, originalnim ili kineskim patikama, da ne mrze, nego da vole, i da ljude isključivo dijele na dobre i loše, te da su svi dobri dok se ne dokaže suprotno.

Nastavnik je nešto između roditelja i prijatelja, osoba od povjerenja, kojoj će se učenik obratiti za pomoć, ako se nađe u problemu, ili od koje će tražiti savjet. Povjerenje je jako važno u odnosu između učenika i nastavnika. Zato nastavnik mora biti iskren i to je ono što djeca uvijek prepoznaju i cijene.

Biti nastavnik danas, znači ići u korak s vremenom i ponuditi učenicima zanimljive časove, na kojima im neće biti dosadno i u kojima će i sami rado učestvovati. Moderne tehnologije nam danas pružaju razičite mogućnosti realizacije nastavne prakse.

KRATAK OPIS PRAKSE
Živimo u vremenu u kojem učenici na internetu mogu pronaći sve što ih zanima. Međutim, internet je takođe mjesto na kojem vrebaju različite opasnosti. Svjesni ovoga, a potaknuti inicijativom Ombudsmana za djecu u BiH, odlučili smo, na različite, a zanimljive načine, neke od tih opasnosti predstaviti našim učenicima. Projektu smo se priključili 2015. godine i od tada smo u ovoj oblasti postigli zapažene rezultate. Voditelj dramske sekcije Verica Gligović osmislila je i s učenicima starijih razreda realizovala predstavu pod nazivom „Greška“ po scenariju prof. Igora Davidovića, a članovi informatičke sekcije su uz pomoć voditelja sekcije, nastavnice Sandre Koprenović, snimili film o navedenoj problematici. Obje sekcije su na Sajmu mladih inovatora 2015. godine – INOST 2015 osvojile srebrne medalje. Ombudsman za djecu u BiH je pozvao članove dramske sekcije da predstavu „Greška“ izvedu u banjalučkom Domu omladine 7.2.2016.g. na Dan zaštite djece na internetu. Učenik VII razreda, Mateo Petrović,inače član informatičke sekcije je uz pomoć nastavnice Sandre Koprenović na Sajmu mladih inovatora 2016. godine – INOST 2016 osvojio zlatnu medalju za animirani film na istoimenu temu.

Baveći se ovom problematikom iz godine u godinu, shvatili smo da smo izabrali pravi način, jer su učenici mnogo više zainteresovani i za dramsku i za informatičku sekciju nego prethodnih godina. Takođe nam je jasno da smo na ovaj način postigli mnogo bolje rezultate u shvatanju opasnosti koja prijeta s interneta, te da je učenicima na zanimljiv način predstavljeno nešto o čemu bi im inače bilo dosadno slušati. Primjeri su apsolutno primjenjivi na sve sredine, za djecu osnovnoškolskog uzrasta, a problem je svake godine sve aktuelniji.

Priprema: Sigurnost djece na internetu

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram