• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Sabina Hašarić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Vjerujemo da svako dijete i mlada osoba posjeduje veliki potencijal i talenat koji je potrebno prepoznati i njegovati. Stoga je radoznalost dio ljudske prirode koji je neophodno podsticati, te djecu i mlade treba učiti da sve propituju.

Škola je mjesto koje djeci mora omogućiti nesmetan razvoj pune ličnosti, da postanu kritički mislioci koji se smjelo suočavaju sa zahtjevima brzomijenjajućeg svijeta, kreativci koji smjelo izlaze iz ustaljenih, sputavajućih okvira koje nameće društvo, da žive i djeluju po principima univerzalnih ljudskih vrijednosti.
Roditelj ili nastavnik nije jedini izvor informacija već je filter koji djecu i mlade uči da kritički ispituju svaku informaciju i spoznaju. Svaka situacija se može pretvoriti u učeću situaciju za mladu osobu ako je uz malo truda modifikujemo i obogatimo.

KRATAK OPIS PRAKSE

Klub čitatelja i mislilaca je naša inovativna praksa koja je nastala kao vannastavna aktivnost u aprilu 2020. za vrijeme izolacije, a realizira se i danas. Prvi korak je bio pozvati učenike da postanu dio Kluba čitatelja i mislilaca. Objasnile smo im ideju:
Sedmično ćemo imati priču/film/predstavu za pročitati ili pogledati, te pitanja za razmišljanje o tom djelu na google classroomu. Nakon toga će uslijediti zoom-sastanak za razgovor i diskusiju. Dvadesetak učenika se odazvalo pozivu. Uslijedili su sastanci našeg kluba na kojima smo dublje promišljati o zadanim umjetničkim djelima, beskrajno uživali u razmjeni ideja, sagledavanju različitih perspektiva, kvalitetnim diskusijama. U ovoj školskoj godini smo uveli i novu aktivnost kluba: u goste nam dolaze glumci, pisci čija djela gledamo, čitamo.

Priprema: KLUB ČITATELJA I MISLILACA

Pogledaj praksu
20 Decembra, 2020
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram