Orhana Kosterović

Profesor geografije

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

U trenutku spoznaje da u svakom djetetu možeš pronaći djelić sebe, sva ograničenja prestaju!

Kratki opis prakse:

Početak realizacije prakse prvobitno je bio zamišljen kao „kabinet geografije“ na otvorenom, koji ima za cilj olakšati vanučioničku nastavu. Ideja je zaživjela zahvaljujući članovima geografske sekcije, ali su se vremenom uključili svi učenici, pa i oni koji u svom obrazovnom procesu nemaju nastavu geografije. Učionica na otvorenom se sastoji od 16 klupa, odnosno 32 mjesta za sjedenje, radnog stola i školske ploče. Zid škole, koji gleda na učionicu, a koji je bio uništen različitim grafitima, prilagođen je ambijentu učionice, gdje je oslikan mural Sunca i njemu pripadajućih planeta, a neposredno na platou ispred učionice izrađen je sunčev sat. Ove aktivnosti je pratilo i obnavljanje starih klupa u školskom dvorištu, označavanje stabala i postavljanje kanti za otpatke. Posebna čar projekta se sastojala u tome što su sve poslove učenici uradili sami u sklopu školske prakse koju inače nemaju u školi ili je nemaju gotovo nikako. Pripreme i realizacija su trajali dva mjeseca i danas ta učionica služi za odvijanje nastave za skoro sve predmete u našoj školi, ali je i na raspolaganju polaznicima JU Vrtić Donji Vakuf i učenicima svih osnovnih škola u Donjem Vakufu. Posebnu znatiželju lokalne zajednice je pobudio sunčev sat, pa su na našu radost česte posjete i samih građana Donjeg Vakufa.

Priprema: „Praktičnom nastavom do učenja pod otvorenim nebom“

20 Avgusta, 2019


The contents of this website and documents do not reflect the opinion of the US Agency for International Development (USAID) or the US Government.

Sadržaj ove web stranice i dokumenata ne odražava mišljenje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Centar za obrazovne incijative
Step by Step
Kralja Tvrtka 1, 71 000 Sarajevo
Tel. +387 33 66 76 73
Fax. +387 33 26 79 90
E-mail. office@coi-stepbystep.ba
www.sbs.ba

top
Powered by DOC.ba. Copyright © 2018 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Idi na alatnu traku