• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Nataša Vukadin

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Obrazovanje i vaspitanje su oduvijek usko povezani. Nastavnik koji svakodnevno posvećuje vrijeme obrazovanju učenika, dio vremena posvećuje i vaspitanju (pomaže učenicima u usvajanju pravila lijepog ponašanja, socijalizaciji, uklapanju u novu sredinu, insistira na lijepom druženju, međusobnom poštovanju i empatiji) ali rjeđe vodi evidenciju o tome sem na časovima Odjeljenjske zajednice kada je to planirano. Učenici, kada dođu u prvi razred, imaju zahtjevan zadatak a to je uspostaviti dobre odnose sa svojim novim prijateljima i učiteljem. Da bi što uspješnije i bezbolnije prevazišli ovaj adaptacioni period potrebno je dobro nastavničko vodstvo i pozitivna disciplina uz koju će se osjećati bezbijedno, prevazići će probleme sa kojima se susreću a samim tim će se stvoriti dobri uslovi za ovladavanje predviđenim nastavnim sadržajima, dugoročno će usvojiti pravila lijepog ponašanja u kolektivu koja će im koristiti u komunikaciji, učenju i učešću u školskom životu.

KRATAK OPIS PRAKSE
„Uživam u lijepom ponašanju“- rješavanje konfliktnih situacija u prvom razredu kroz akciju i vođenje
Na ideju da veću pažnju posvetim vaspitnom radu sa učenicima prvog razreda došla sam onoga trenutka kada sam uvidjela da postoji problem u komunikaciji među njima i da je lijepe odnose veoma teško 'usput' stvarati.
Da bih ostvarila trajne pozitivne rezultate odlučila sam se za svakodnevnu rutinu popunjavanja plakata lijepog ponašanja. Cilj je bio osvijestiti učenike da počnu razmišljati o svojim postupcima onoga trenutka kada se dogodi neko nepoželjno ponašanje u odjeljenju tako da ga u potpunosti iskorijenimo i da ih dovedem do toga stadijuma da razmišljaju kako će postupiti u određenim situacijama.
Razradila sam strategiju kojom ću izvršiti uticaj na učenike – upoznala sam učenike sa pravilima lijepog ponašanja, uključila roditelje u priču kroz informativne razgovore, poučila ih o vršnjačkom nasilju, lijepim i ružnim riječima, Botonu, dala im priliku da učestvuju u igrokazima u kojima samostalno smišljaju i igraju uloge o poželjnom i nepoželjnom ponašanju, da biraju postupke i razriješe konflikt, da samostalno popunjavaju plakat lijepog ponašanja što je bio najbolji dio dana i odličan pokazatelj njihovog učešća i napretka u cijeloj priči.

Priprema: „Uživam u lijepom ponašanju“- rješavanje konfliktnih situacija u prvom razredu kroz akciju i vođenje

Pogledaj praksu
6 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram