• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

NATAŠA VUKADIN

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Od ranog uzrasta djeca stiču brojne navike u porodici. Ponekad se roditelji bore sa negativnim uticajima koji se djeci serviraju putem medija, interneta ili od strane vršnjaka sa kojima provode dobar dio vremena. Nekada dobijaju previše pažnje od bližnjih što im ponekad i škodi, naročito njihova popustljivost u izboru užina ili glavnih obroka.
Sticanje i očuvanje zdravih prehrambenih navika je svakako veliki poduhvat, naročito danas kada je niz nezdravih namirnica na rafovima u prodavnicama. Što su djeca starija i samostalnija sve je teže roditeljima kontrolisati njihove odluke. Prava je sreća i rijetkost kada se od ranog djetinjstva uspije izgraditi svijest i trajna navika biranja dobrog i kvalitetnog u ishrani. Smatram da umnogome mi, učitelji, možemo pomoći roditeljima u formiranju dobrih navika pa sam i odlučila aktivirati se i uključiti sve u proces promjena čiji je prvenstveni cilj bio izbor zdravih užina. Učitelji su, takođe, jedni od utemeljivača dobrog vaspitanja i desna ruka roditeljima u podizanju uzora budućim generacijama.

KRATAK OPIS PRAKSE:
Ova praksa je za mene jedno potpuno novo iskustvo u smislu pristupa problemu i načinu ostvarivanja ciljeva. U kontinuitetu sam, cijelu školsku godinu, radila na formiranju dobrih prehrambenih navika kod učenika u čemu sam velikim dijelom uspjela. U rad su bili uključeni i roditelji i učenici i sve vrijeme je bio primjetan pozitivan uticaj, interesovanje i želja da svima bude bolje. Učenici su o važnosti zdrave ishrane učili u školi kroz predavanja i radionice, na velikim odmorima popunjavanjem plakata zdrave užine i kroz razgovore sa mnom a kod kuće kroz različite aktivnosti i zadatke i sa svojim roditeljima. Ponosna sam bila kada sam od roditelja saznala da se djeca interesuju koliko je nešto za njih zdravo, na koji način to utiče na njihov rast i razvoj, koje vitamine i druge važne sastojke sadrži. Učenici su podstaknuti da razmišljaju o zdravoj hrani. Neki od njih su počeli konzumirati zdrave namirnice koje ranije nikada nisu jeli, neki su zahtijevali više zdravih namirnica i uključivanje u pripremu obroka na šta su mame bile ponosne. Pomjeriti očekivanja i njihovu realizaciju van zidova učionice je za učitelja velika stvar. Kada bi me neko pitao da li sam uspjela u svome naumu, rekla bih da jesam. I danas učenici donose zdravu užinu u školu a primjer i podsjetnik za to im je i učiteljica.

Priprema: PROJEKAT ISHRANA I ZDRAVLJE

Pogledaj praksu
27 Januara, 2022
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram