Nasiha Mizić

Odgajatelj predškolske djece

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Današnja djeca su drukčija, ustaljeni načini rada su prošlost, djeci nisu interesantni, žele više. Pažnja, slušanje i zainteresiranost su jako malo razvijeni kod djece i mi koji radimo s njima moramo se potruditi da svakodnevno nudimo bogate sadržaje, sadržaje koji će im biti Interesantni, koji će zaokupirati njihovu pažnju. U svom radu izbjegavam ustaljene načine rada, stalno radim na obogaćivanju svojih znanja,vještina i sposobnosti,inoviram svoj odgojno – obrazovni rad,intenzivno radim na razvijanju maštovitosti i kreativnosti svoje i dječije i svakodnevno izgrađujem partnerski odnos s roditeljima. Želim da djeca uče na zabavan i interesantan način,volim kada dobijem pozitivnu povratnu informaciju od roditelja. Zadovoljni roditelji i djeca su mjerilo moje uspješnosti. Rad s djecom me oplemenjuje,svakodnevno druženje je zabavno i interesantno, a roditelji s osmjehom dolaze i odlaze iz vrtića sa svojom djecom.

Kratki opis prakse:

Slušanje i uvođenje djece u svijet klasične/instrumentalne muzike na ovaj način je jednostavno,zato nam nije potrebno veliko muzičko iskustvo,nisu nam potrebni skupi muzički
instrumenti- a djeca će vrlo brzo zavoljeti klasičnu/instrumentalnu muziku i slušati je s velikom radošću. Za realizaciju ove prakse koristila sam: najlon vrećice, kartonske kutije, papir, obuću (papice), lutke (plišanci), trake od krep papira, loptice, i vlastito tijelo. Za vrijeme slušanja klasične/instrumentalne muzike djeca sjede u krugu na podu ili stolicama,u polukrugu ,mogu stajati u krugu- polukrugu i obavljati jednostavne pokrete ili izvoditi ritmičke plesne pokrete prema uputama.Odgajatelj također aktivno učestvuje pri slušanju muzike,sjedi skupa s djecom na podu,stolicama ili stoji pri izvođenju pokreta. Vrlo važno je to što svako ponovno slušanje iste muzike može se izvesti s drugim sredstvom za izvođenje pokreta uz muziku ili sviranje . Slušali smo slijedeću klasičnu/instrumentalnu muziku: Turski marš (W.A.Mozart)) – tijelo, Marš Radetscki (J. Strauss) - tijelo, Galop (D.Kabalewski- tijelo, Clap clap song-The Klaxons - papir, Polka Pizzicato (L. Delibes)-kartonske kutije(manje) i štapići od trske, Za Elizu (Bethoven) –loptice, Le Bastringlo (integracijski ples) – tijelo, La Raspa (Sr Ortegon) – najlon vrećice, Gipsy polka – tijelo, Melodia dla Zuzi (Marek i Wacek)- lutke(plišanci), Wegierski ples (Brahms)- trake od krep papira, Letkiss-Roberto Delgado –papice (obuća). Slušati muziku na ovaj način mogu sve uzrasne skupine djece, praksu sam realizirala prošle školske godine u svim odgojno- obrazovnim grupama. Neke od navedenih kompozicija izvodili smo na priredbama za roditelje,roditelji su bili oduševljeni,prvenstveno zato što je u pitanju klasična /instrumentalna muzika i nov način slušanja muzike. na Rtv Unsko-sanskog kantona, na Rtv Cazin i na seminaru Društva zaposlenika predškolski ustanova F BiH u Neumu.( Praksu sam realizirala jednom sedmično i realizacija je trajala oko dva i po mjeseca.

Priprema: Slušanje klasične/ instrumentalne muzike

20 Avgusta, 2019


The contents of this website and documents do not reflect the opinion of the US Agency for International Development (USAID) or the US Government.

Sadržaj ove web stranice i dokumenata ne odražava mišljenje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Centar za obrazovne incijative
Step by Step
Kralja Tvrtka 1, 71 000 Sarajevo
Tel. +387 33 66 76 73
Fax. +387 33 26 79 90
E-mail. office@coi-stepbystep.ba
www.sbs.ba

top
Powered by DOC.ba. Copyright © 2018 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Idi na alatnu traku