Naida Gadžo

Nastavnica razredne nastave

Pedagoška uvjerenja:

Učitelj nije profesija, to je životni poziv, životni stil, način života. Učitelj je ličnost koja cijelom svojom pojavom, znanjem, osobinama i postupcima djeluje na svoje đake i zato je potrebno da učitelj, prije svih ostalih ljudi, djeluje svojim vlastitim primjerom i bude svjestan snage tog primjera. Izuzetno je važno stvoriti poticajnu sredinu koja odgovara djetetu, njegovim interesima, zanimanjima, željama, sposobnostima, u kojoj se dijete osjeća prihvaćeno, sretno, voljeno i sigurno, jer će tek u takvom okruženju dijete u potpunosti iskoristiti svoje potencijale, razviti sposobnosti, otkriti sebe i svoj put. Zadatak učitelja je kreirati takvu sredinu i pomoći djetetu u otkrivanju bogatstva njegovog svijeta. Upravo taj nenadmašan, raskošan, maštovit svijet djeteta predstavlja vječnu inspiraciju, jer da bi odgojili dijete potrebno je gledati očima djeteta, zahvatiti sva osjećanja, želje, razmišljanja, promišljanja, sanjarenja, zamišljanja, zanimanja, te na njima temeljiti svoju odgojnu i obrazovnu djelatnost. Izazov, kojem se rado odazivam, je unijeti radost, bezbrižnost, sreću, osmijehe, igru, slobodu u učionicu, jer samo sretno i nasmijano dijete je dijete spremno za učenje.

Priprema:

24 Jula, 2018


The contents of this website and documents do not reflect the opinion of the US Agency for International Development (USAID) or the US Government.

Sadržaj ove web stranice i dokumenata ne odražava mišljenje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Centar za obrazovne incijative
Step by Step
Kralja Tvrtka 1, 71 000 Sarajevo
Tel. +387 33 66 76 73
Fax. +387 33 26 79 90
E-mail. office@coi-stepbystep.ba
www.sbs.ba

top
Powered by DOC.ba. Copyright © 2018 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Idi na alatnu traku