• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Naida Gadžo

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Biti učiteljica nije tek obično zanimanje, profesija, posao kao mnogi drugi, uređen i ograničen mjestom i vremenom radnje. To je posao u kojem morate biti upravo to - učiteljica, cijelim svojim bićem, svojom pojavom, znanjem, osobinama i postupcima, u svakom momentu, na svakom mjestu, u svakoj prilici. Morate živjeti i utjelotvoriti odgoj i obrazovanje, širiti pozitivne vrijednosti, uvijek imati na umu dobrobiti svojih učenika. Poučavajući svoje učenike, djelujući ličnim primjerom i vođena strašću i ljubavlju prema svom životnom pozivu i svojim učenicima, pokušavam pronaći načine da kod učenika razvijem prvenstvo strast prema učenju, ljubav prema znanju, životu i ljudima. Nastojim za svoje učenike stvoriti poticajno razredno okruženje i okruženje za učenje, u kojem je moguće njegovati individualnost i različitost svakog djeteta, ali i razvijati zajedništvo, socijalne vještine, toleranciju i empatiju, obezbijediti svakom djetetu uslove da se osjeti poštovano i prihvaćeno, kako bi naša učionica mogla postati dom, mjesto rasta i odrastanja u zdrave, sretne i uspješne ljude. Ohrabrujem svaki uspjeh, pohvaljujem uvijek i jednako, jer mi je važno da učenici znaju da su sposobni za izazove koji se pred njih stavljaju i da mogu sve što požele. Želim da moji učenici maštaju i sanjaju samo svoje, male i velike snove, koje će upornošću, radom i kreativnošću ostvarivati, stvarajući svoju i svačiju čudesnu, pravednu i humanu budućnost. Želim da imaju male i velike, sjajne i hrabre ideje, koje možda ne mogu promijeniti svijet ( a možda i mogu!), ali koje su njima važne i koje će održavati živim njihove ideale. Borim se za kvalitetno, pravedno i jednako obrazovanje za sve učenike i nastojim osvijestiti učenike da je kvalitetno obrazovanje njihovo zagarantovano pravo i da ne trebaju i ne smiju pristajati na nešto manje. Ukazujem na važnost obrazovanja i ohrabrujem učenike da se i sami bore za kvalitet u obrazovanju, za sebe i drugu djecu, kojima je to pravo još uvijek uskraćeno. I na kraju, najvažnije: uvijek i bezuslovno vjerujem u svako dijete!

KRATAK OPIS PRAKSE
Rastemo i učimo zajedno je praksa zasnovana na aktivnostima saradničkog učenja kojima su obuhvaćeni učenici prvog, petog i sedmog razreda. Ovaj neuobičajeni, a čudesni spoj učenika različitih uzrasta i razreda polazi od prirodne dječije želje i potrebe za komunikacijom i druženjem, te nastavnih tema, koje su, iako različitog obima i složenosti, u manjoj ili većoj mjeri zajedničke za navedene razrede ili se odnose na univerzalne vrijednosti, pojave, opća i iskustvena znanja. Aktivnosti obuhvaćene praksom su pažljivo osmišljene i kreirane s namjerom da stvore situacije i mogućnosti zajedničkog druženja, rada i učenja učenika tri različite generacije, djeluju na razvoj njihovih socijalnih vještina, s naglaskom na sposobnosti rada u grupi i saradnje, te prihvatanja i uvažavanja drugačijih gledišta, ideja i rješenja. Pored toga rješavajući postavljene probleme i zadatke, u kojima dominiraju slojevitost i postupnost izražene kroz razine znanja i vještina, učenici se međusobno dopunjavaju, podržavaju, pomažu i vode jedni druge kroz procese i faze učenja i rješavanja problema, pri čemu uče jedni od drugih. Učvršćuju međusobna poznanstva, ali i upoznaju sebe i svoje potencijale. Nenametljiva atmosfera dozvoljava učenicima da budu voditelji aktivnosti i svog rada, dopušta im da slijede svoje interese, mogućnosti i vlastiti tempo, da osjete radost druženja, zajedništva i pripadnosti, što im obezbjeđuje nezaboravne trenutke školskog života.

Priprema: Rastemo i učimo zajedno

Pogledaj praksu
2 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram