• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Nadža Uzunović

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Obrazovni sistem je živi sistem, raste, razvija se i konstantno mijenja. Uzevši sve navedeno u obzir dolazimo do zaključka da postoji jaz između vještina koje učenici uče u školama i vještina koje su potrebne da bi se učenici snalazili u savremenom životu. Tradicionalno poučavanje zaostaje u osposobljavanju učenika i razvijanju vještina koje su potrebne za samostalno učenje. Fokus savremenog poučavanja treba da bude razvoj znatiželje kod učeniika, razvijanje kreativnosti, kritičkog promišljanja, elaboracije, inicijative,samostalnosti i svih onih vještina koje će osposobiti učenika za evoluirajuće savremeno doba. Samim tim, kako se mijenjaju zahtjevi u počavanju, tako se mijenja i način poučavanja, a u svemu ovome nastavnik treba i mora da ima vodeću ulogu, jer svoj rad treba da temelji na stalnom proučavanju i praćenju savremenih tehnika u poučavanju, stalnom proučavanju dječijih mogućnosti i prilagodbu poučavanja istim. Nastavnik treba da pred učenike postavlja nove izazove, daje teme za istraživanje i samostalno pronalaženje informacija, ohrabruje ih u tome i potiče njihovu samostalnost. Nastavnik mora da vjeruje u uspjeh i postavljeni cilj, jer učenici mogu daleko više, samo im mi trebamo dati krila.

KRATAK OPIS PRAKSE
Tradicionalno poučavanje ne može biti u potpunosti promijenjeno, ali se uspješno može kombinovati s metodama suradničkog učenja, problemske nastave, individualnog istraživanja ili grupnim projektom. Metode izravnog predavanja i prenosa informacija s nastavnika na učenika se mogu zamijeniti postavljanjem učenika u ulogu istraživača, jer samostalno dolazi do informacija, i predavača jer informaciju koju je našao dijeli s grupom. Nastavnik u ovoj vrsti poučavanja ima samo ulogu moderatora u ovom procesu. Kroz četiri inovativne prakse u peridodu od I – IV razreda, bit će prikazano kako učenici samostalno istražuju, dolaze do rješenja, analiziraju i svoje istraživanje prezentuju svojim vršnjacima. Bit će prikazano, kako mali za četiri godine postaju veliki.

Priprema: Kako mali postaju veliki

Pogledaj praksu
2 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram