• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Miroslav Drljača

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Na osnovu aktuelnog stanja u školam u BiH te novim trendovima koji se u pedagoškoj praksi javljaju kako u svijetu tako i okruženju, smatram da bi se nastava usmjerena na nastavnika trebala promijeniti na nastavu usmjetenu na učenika. Takva nastava se zalaže za „Više učenja – manje poučavanja“. Osnovno što nastavnik treba da shavati jeste da se znanje ne može „prenijeti“ niti „predati“. S tim u vezi nastavni scenariji treba da budu konstruisan tako da naglasak bude na što većoj angažovanosti učenika, koji će putem otkrivanja dolaziti do spoznaje. Ovakvim načinom učenje neće biti ograničeno samo na formalno učenje, već može da se realizuje i tokom informalnog i neformalnog učenja. Nastavnik u takvom učenju ima ulogu voditelja ili koordinatora, koji treba da dobro poznaje nivo znanja na kojem se svaki učenik nalazi, ali je potrebno takođe da poznaje kako teorije učenja i poučavanja tako i nove trendove u nastvnoj praksi. Ne treba zanemariti ni prednosti pri učenju koje nudi internet jer se na taj način učenje može veoma lako približiti interesovanjima učenika internet generacija. Ukratko, učenik treba vlastitom aktivnošću stalno da stiče različite kompetencije, znanja, vještine, navike, stavove i vrijednosti, dok ga u tim aktivnostima usmjerava učitelj. Iz navedenog se može zaključiti da frontalna nastava koja je naviše zastupljena u našim školama ne može odgovoriti na potrebe učenika u XI vijeku. Kako je nastava likovne kulture obilježena stvaranjem i kreativnim izražavanjem onda je konstruktivistički pristup izvođenju nastave najpogodniji kako bi se optimalno iskoristila satnica, ali i zadovoljile potrebe učenika.

KRATAK OPIS PRAKSE
Konstruktivistički pristup učenju zalaže se za aktivno učenje, učenje otkrivanjem i učenje stvaranjem. Učenik je slobodan istraživač unutar zadanog okvira i struktura. Nastavnici, koji su u ulozi moderatora, upućeni su na korištenje različitih metoda i strategija, koje podstiču učenike na veće samodjelovanje i istraživanje. Uvažavajući sve prednosti predmetno-nastavnog sistema konstruktivizam se zalaže da u skladu sa interesovanjima onih koji uče kreiramo cjelokupan ambijent. Za ovu priliku prikazani su mogući scenarije učenja i poučavanja u kojima su aktivni učenici, kako tokom redovne nastave tako i u vannastavnim aktivnostima. Svi prikazani časovi redovne nastave i vannastavnih aktivnosti realizovani su u posljednjih četiri godine u Gimnaziji „Sveti Sava“ Prijedor i Gimnaziji „Petar Kočić“ Novi Grad.

Priprema: Konstruktivizma u nastavi likovne kulture

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram