• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

MILOŠ RISTIĆ, DOBRINKA PREDAN, NEVENA BENCUN, IVANA DRAGOJLOVIĆ, SIMONETA VUJANOVIĆ

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Jedan od značajnih elemenata za razvoj djeteta u predškolskoj dobi jeste okruženje u kome odrasta. Specifičnost uređene sredine za potrebe predškolskog djeteta mogu u velikoj mjeri pokrenuti unutrašnju motivaciju za buđenje stvaralačkog duha što bi dovelo do jačanja kompetencija i raznovrsnih potencijala djeteta. Stvaralaštvo i kreativnost, radoznalost, radno angažovanje, odgovornost, istrajnost, kao i sposobnost djelovanja u timskom radu samo su neke od specifičnosti razvoja djeteta koje se nalazi u podsticajnom okruženju, a to je najčešće vrtić. Motivacija predstavlja presudan i neizbiježan faktor za razvoj dječijeg stvaralaštva, a upravo su vaspitači pokretači velikog broja ideja koje nude povoljne uslove za život i rad djeteta u kome će ono razvijati potrebna znanja i bogatiti iskustva. Najbolji način za to je svakako igra koja je važna za, na prvom mjestu, socio-emocionalnog, kognitivnog i intelektualnog razvoja, a potom u pogledu cjelovitog razvoja djeteta. Djeca kroz igru u određenoj i smislenoj sredini značajno stiču samopouzdanje i kompetencije za uspješne socijalne odnose, upravo istražujući tu stimulativnu sredinu. Igrajući se u takvom okruženju, dijete bogati najviše intelektualne i komunikacijske sposobnosti koje će kasnije biti značajne za naredni obrazovni nivo, a to je škola.
Organizovanje specifičnih i inovativnih aktivnosti izuzetno utiču na pokretanje određenog ponašanja djece, a to je proces koji proističe iz unutrašnje motivacije. Pored stvaralaštva i radoznalosti kod djece se budi motiv uzajamnog djelovanja i interakcije u timu, koja je prirodna ljudska potreba da stvara i dijeli sa drugima radi postizanja nekog zajedničkog cilja.

KRATAK OPIS PRAKSE:
„ULICA DJEČIJE RADOSTI“ je projekat koji se bazira na inoviranju i rekonstrukciji dvorišta vrtića „Radost“ u JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ u Bijeljini. Tokom krize izazvane pandemijom COVID -19 odlučili smo uljepšati dane naših drugara, odagnati im misli od negativnih i sumornih dešavanja u gradu, ali i obezbijediti im što više radosti i podrške u periodu pred polazak u školu.
Većinu aktivnosti smo realizovali prema utvrđenom planu, ali se tokom projketa u nekoliko navrata rađale spontane ideje kako vaspitača, tako i djece i roditelja. U skladu sa mogućnostima i vremenskim prilkama uspješno smo projekat priveli kraju sa vidljivim efektima i ostvarenim ciljem.

Priprema: ULICA DJEČIJE RADOSTI

Pogledaj praksu
25 Januara, 2022
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram