• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Meida Bešić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Moj rad s djecom se temelji na uvjerenju da svako dijete posjeduje određenu sposobnost/vještinu koju uz pomoć roditelja, odgajatelja, učitelja, nastavnika i svih ostali koji zauzimaju uloge edukatora treba da otkrije i da postane svjesno upravo te svoje sposobnosti, da djetetu treba omogućiti da je razvija i da to bude ono u čemu je ono najbolje i najoriginalnije. U budućnosti u kojoj će živjeti naša djeca najvažnija je originalnost, biti originalan i poseban u nečemu. Originalnosti nema bez kreativnosti, bez procesa, bez slobode, a koncept nastave ne ostavlja dovoljno prostora ni slobode da se istražuje, da se kreira. Previše je zadanog što treba da se memoriše, premalo promišljanja o tome šta se nudi. Pokušavam kroz svoj rad ukrasti vrijeme za djecu, dati im što više prostora i slobode da sami pronalaze načine kako nešto što bolje razumjeti i usvojiti. Smatram iskustvo glavnim činom učenja, ništa nas ne može pripremiti za život kao vlastito iskustvo, da vidim, da čujem, da probam i osjećam. Svojim zadatkom smatram stvaranje atmosfere u kojoj će djeca imati priliku da spoznaju sami sebe kao ličnosti, svoje mogućnosti, svoje sklonosti, svoj vlastiti i najprirodniji način savladavanja zadataka koji se stavljaju pred njih.

Moj moto je da samo sretno dijete može da se razvije u uspješnu i zadovoljnu osobu. Inspirišu me momenti kada vidim da djeca radeći na predstavi počinju sama živjeti na sceni, samostalno pronalaze rješenja i vode druge do spoznaje, rezultati koje postižemo u radu i radost djece zbog istih. Inspiriše me potreba da vratim osmijeh na lice tužnog i izgubljenog djeteta, da ga povedem u svijet mašte, da kroz dramski odgoj onakav kakav prakticiram pomogne takvom djetetu vratiti snagu i samopuzdanje.

KRATAK OPIS PRAKSE
Dramski odgoj pomaže djetetu u razvijanju osjećajnosti i osjetilnosti, govornih i komunikacijskih vještina, podsticanju mašte, kreativnosti, formiranju stavova, prihvatanju različitosti, te stjecanju i razvijanju drušvene svijesti. Sve navedeno je jedino moguće ako je dijete uključeno u cjelokupni proces stvaranja jedne predstave. Moj rad je proces kroz koji su djeca ravnopravni članovi tima – predlaganje tematike/problema za istraživanje u toku tekuće školske godine, aktivno učestvovanje u istraživanju građe na postavljenom problemu, kreativno pisanje, dramatizacija, improvizacija, izbor muzike, izrada scenografije i kostima, probe i samo izvođenje predstave. Na taj način oni su tvorci ideje, istraživači i realizatori iste.

Priprema: Dramska pedagogija

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram