Meida Bešić

NASTAVNICA HEMIJE I KULTURE ŽIVLJENJA

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Moj rad s djecom se temelji na uvjerenju da svako dijete posjeduje određenu sposobnost/vještinu koju uz pomoć roditelja, odgajatelja, učitelja, nastavnika i svih ostali koji zauzimaju uloge edukatora treba da otkrije i da postane svjesno upravo te svoje sposobnosti, da djetetu treba omogućiti da je razvija i da to bude ono u čemu je ono najbolje i najoriginalnije. U budućnosti u kojoj će živjeti naša djeca najvažnija je originalnost, biti originalan i poseban u nečemu. Originalnosti nema bez kreativnosti, bez procesa, bez slobode, a koncept nastave ne ostavlja dovoljno prostora ni slobode da se istražuje, da se kreira. Previše je zadanog što treba da se memoriše, premalo promišljanja o tome šta se nudi. Pokušavam kroz svoj rad ukrasti vrijeme za djecu, dati im što više prostora i slobode da sami pronalaze načine kako nešto što bolje razumjeti i usvojiti. Smatram iskustvo glavnim činom učenja, ništa nas ne može pripremiti za život kao vlastito iskustvo, da vidim, da čujem, da probam i osjećam. Svojim zadatkom smatram stvaranje atmosfere u kojoj će djeca imati priliku da spoznaju sami sebe kao ličnosti, svoje mogućnosti, svoje sklonosti, svoj vlastiti i najprirodniji način savladavanja zadataka koji se stavljaju pred njih.

Moj moto je da samo sretno dijete može da se razvije u uspješnu i zadovoljnu osobu. Inspirišu me momenti kada vidim da djeca radeći na predstavi počinju sama živjeti na sceni, samostalno pronalaze rješenja i vode druge do spoznaje, rezultati koje postižemo u radu i radost djece zbog istih. Inspiriše me potreba da vratim osmijeh na lice tužnog i izgubljenog djeteta, da ga povedem u svijet mašte, da kroz dramski odgoj onakav kakav prakticiram pomogne takvom djetetu vratiti snagu i samopuzdanje.

KRATAK OPIS PRAKSE
Dramski odgoj pomaže djetetu u razvijanju osjećajnosti i osjetilnosti, govornih i komunikacijskih vještina, podsticanju mašte, kreativnosti, formiranju stavova, prihvatanju različitosti, te stjecanju i razvijanju drušvene svijesti. Sve navedeno je jedino moguće ako je dijete uključeno u cjelokupni proces stvaranja jedne predstave. Moj rad je proces kroz koji su djeca ravnopravni članovi tima – predlaganje tematike/problema za istraživanje u toku tekuće školske godine, aktivno učestvovanje u istraživanju građe na postavljenom problemu, kreativno pisanje, dramatizacija, improvizacija, izbor muzike, izrada scenografije i kostima, probe i samo izvođenje predstave. Na taj način oni su tvorci ideje, istraživači i realizatori iste.

Priprema: Dramska pedagogija

Preuzmi pripremu
24 Jula, 2018


The contents of this website and documents do not reflect the opinion of the US Agency for International Development (USAID) or the US Government.

Sadržaj ove web stranice i dokumenata ne odražava mišljenje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Centar za obrazovne incijative
Step by Step
Kralja Tvrtka 1, 71 000 Sarajevo
Tel. +387 33 66 76 73
Fax. +387 33 26 79 90
E-mail. office@coi-stepbystep.ba
www.sbs.ba

top
Powered by DOC.ba. Copyright © 2018 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Idi na alatnu traku