• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Mediha Hajdarević-Baručija

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Moja inspiracija za rad je uvjerenje da svako dijete može uspjeti i ostvariti sebe na sebi svojstven način ukoliko budemo otvoreni da prihvatimo njegovu različitost i izazov da radimo drugačije. Odnosi među djecom, način rješavanja problema, mogućnost da kritički razmišljaju, iznose svoje stavove, predlažu rješenja, kreiraju okruženje za rad i učenje su preduvjeti uspjeha svakog učenika ponaosob. Rad u školi ne vidim kao plan i program niti opis standardiziranih aktivnosti koji je sistem propisao sam od sebe nego naš zajednički cilj koji predstavlja izazov kako za mene tako i za učenike i njihove roditelje. To je naš zajednički pokretač, naša motivacija, snaga da se uhvatimo u koštac sa novim, nepoznatim i da vjerujemo u uspjeh. Učenicima treba omogućiti da sami rade na poboljšanju učeničkog standarda, ali svakako učenici treba da osjete i vide nastavnike i roditelje zainteresirane za njih jer tek tada će shvatiti da su oni nama važni i da se vrijedi zalagati za samog sebe. Smatram da je obrazovanje najvažniji aspekt modernog čovjekovog življenja danas. Ovdje prije svega mislim ne samo na stepen obrazovanja koje pojedinac može ostvariti ili mogućnosti za kvalitetniji život koje će mu obrazovanje omogućiti, što svakako može biti opravdan cilj i motiv sa aspekta pojedinca i zajednice, nego prije svega mislim na mogućnosti koje obrazovanje pruža svakom pojedincu da ostvari samog sebe na način da ima okruženje gdje može zadovoljiti svoje socijalne, emocionalne, a potom i obrazovne potrebe. Kada su ovi uslovi ostvareni tek tada možemo govoriti o obrazovanju po mjeri učenika.

KRATAK OPIS PRAKSE
Praksa „Djeca imaju pravo upoznati svoja prava“ je osmišljena zajedno sa učenicima kako bismo unaprijedili atmosferu za boravak i rad u školi. Samu praksu su osmislili i realizirali članovi Vijeća učenika uz podršku i pomoć pedagogice škole s ciljem unaprijeđenja poštivanja dječijih prava i prevencije svakog oblika nasilja i diskriminacije. Praksa će omogućiti da stanje ljudskih prava vidimo iz ugla posmatrača i ugla same djece, te će obezbjediti da sami učenici pomažu u rješavanju konkretnih problema.

Priprema: Djeca imaju pravo znati svoja prava

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram