Marijana Tomas

Profesor Razredne nastave

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Djeca su dar od Boga. Svako dijete je kao poseban neizbrušeni dijamant, a učitelj polako uzima u svoje ruke jedan po jedan dijamant i pomalo brusi... Moj stav je da se rad učitelja zasniva na komunikaciji učitelj—učenik—roditelj, a u sredini tog trokuta treba biti zajednica u kojoj živimo i radimo. Bitno mi je da iz svakog svog učenika izvučem maksimum i da moji učenici dolaze na nastavu i odlaze s nje s osmijehom na licu. Posao učitelja nije da pripremi djecu za život u surovom i bezosjećajnom svijetu već da te male ljude priprema da svijet čine manje bezosjećajnim i surovim. Učeniku treba mogućnost za napredak, mogućnost za pogrešku, ljubav, ohrabrenje, prihvaćenost, povjerenje, zabava i humor, osjećaj uspješnosti, prijateljsko ozračje... Djeca današnjice da bi to dobila trebaju kreativne i inovativne učitelje u nastavi.

KRATAK OPIS PRAKSE
Sada sam učiteljica 3. razreda devetogodišnje osnovne škole, a na ovom projektu radila sam s učenicima petog razreda koje sam učila 2014/2015 šk.god. U okviru projekta Sačuvajmo od zaborava svoju tradiciju zadatak nam je bio da usporedimo naš zavičajni govor sa hrvatskim književnim jezikom, bolje upoznamo svoju kulturu, upoznamo zavičajne priče, pjesme i recepte iz bakine kuhinje. Počeli smo od govora. Napisali smo nekoliko rečenica na hrvatskom književnom jeziku, a zatim smo te iste rečenice napisali na zavičajnom govoru. Na satu likovne kulture smo izradili plakat – Književni jezik i zavičajni govor. Učenici su dobili posebne zadatke za domaći rad. Trebali su razgovarati sa roditeljima, bakama, djedovima ili starijim susjedima s ciljem da saznaju neku staru pjesmu, priču ili pak neki recept iz svog zavičaja. Cilj je bio prikupiti što više pjesama, priča i recepata iz našeg zavičaja i napisati ih ikavicom. U prikupljanje recepata uključili su se i ostali razredi iz škole. Nakon uključivanja ostalih razreda u školi i prikupljenih recepata izradili smo plakate i predstavili ih poduzetnicima iz lokalne zajednice s ciljem da sve složimo u Bekijsku kuharicu i pjesmaricu. Predstavnici tvrtke Grafotisak bili su oduševljeni našom idejom i odlučili su pomoći najmlađima u njihovom naumu. Nakon dosta rada na nastavi i vannastave nastala je naša knjiga pod nazivom Sačuvajmo od zaborava – kuvanje i pivanje.

Priprema: Sačuvajmo od zaborava svoju tradiciju

Preuzmi pripremu
24 Jula, 2018


The contents of this website and documents do not reflect the opinion of the US Agency for International Development (USAID) or the US Government.

Sadržaj ove web stranice i dokumenata ne odražava mišljenje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Centar za obrazovne incijative
Step by Step
Kralja Tvrtka 1, 71 000 Sarajevo
Tel. +387 33 66 76 73
Fax. +387 33 26 79 90
E-mail. office@coi-stepbystep.ba
www.sbs.ba

top
Powered by DOC.ba. Copyright © 2018 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Idi na alatnu traku