• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Marijana Tomas

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Djeca su dar od Boga. Svako dijete je kao poseban neizbrušeni dijamant, a učitelj polako uzima u svoje ruke jedan po jedan dijamant i pomalo brusi... Moj stav je da se rad učitelja zasniva na komunikaciji učitelj—učenik—roditelj, a u sredini tog trokuta treba biti zajednica u kojoj živimo i radimo. Bitno mi je da iz svakog svog učenika izvučem maksimum i da moji učenici dolaze na nastavu i odlaze s nje s osmijehom na licu. Posao učitelja nije da pripremi djecu za život u surovom i bezosjećajnom svijetu već da te male ljude priprema da svijet čine manje bezosjećajnim i surovim. Učeniku treba mogućnost za napredak, mogućnost za pogrešku, ljubav, ohrabrenje, prihvaćenost, povjerenje, zabava i humor, osjećaj uspješnosti, prijateljsko ozračje... Djeca današnjice da bi to dobila trebaju kreativne i inovativne učitelje u nastavi.

KRATAK OPIS PRAKSE
Sada sam učiteljica 3. razreda devetogodišnje osnovne škole, a na ovom projektu radila sam s učenicima petog razreda koje sam učila 2014/2015 šk.god. U okviru projekta Sačuvajmo od zaborava svoju tradiciju zadatak nam je bio da usporedimo naš zavičajni govor sa hrvatskim književnim jezikom, bolje upoznamo svoju kulturu, upoznamo zavičajne priče, pjesme i recepte iz bakine kuhinje. Počeli smo od govora. Napisali smo nekoliko rečenica na hrvatskom književnom jeziku, a zatim smo te iste rečenice napisali na zavičajnom govoru. Na satu likovne kulture smo izradili plakat – Književni jezik i zavičajni govor. Učenici su dobili posebne zadatke za domaći rad. Trebali su razgovarati sa roditeljima, bakama, djedovima ili starijim susjedima s ciljem da saznaju neku staru pjesmu, priču ili pak neki recept iz svog zavičaja. Cilj je bio prikupiti što više pjesama, priča i recepata iz našeg zavičaja i napisati ih ikavicom. U prikupljanje recepata uključili su se i ostali razredi iz škole. Nakon uključivanja ostalih razreda u školi i prikupljenih recepata izradili smo plakate i predstavili ih poduzetnicima iz lokalne zajednice s ciljem da sve složimo u Bekijsku kuharicu i pjesmaricu. Predstavnici tvrtke Grafotisak bili su oduševljeni našom idejom i odlučili su pomoći najmlađima u njihovom naumu. Nakon dosta rada na nastavi i vannastave nastala je naša knjiga pod nazivom Sačuvajmo od zaborava – kuvanje i pivanje.

Priprema: Sačuvajmo od zaborava svoju tradiciju

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram