• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Maja Ključo

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Kako zadržati svoje mišljenje, tradiciju i običaje, a pri tome ne doći u sukob s drugim, ključno je pitanje današnje uspješne saradnje i odgoja. Moje mišljenje je da od ličnog stupnja tolerancije i uvažavanja drugog, zavisi shvaćanje značaja škole i složenosti rada u njoj. Lično smatram da mi nastavnici imamo priliku da ljude oko nas učinimo sretnijim, a u skladu s tim učionicu pretvorimo u mjesto u kojem se svi smijemo, a ipak ozbiljno radimo. Razmišljajući na taj način radilm već 12 godina u školi, usuđujem se reći posve posvećeno u redovnoj nastavi, ali jednako se trudim i u realizaciji slobodnih aktivnosti. Škola je institucija čija se uspješnost ne može mjeriti veličinom ostvarenog profita, nego kvalitetom usluga koju pružamo našim đacima. Lično sam najsretnija osoba ako imam priliku da svakog dana na bilo koji način pomognem ljudima oko sebe. Takav način razmišljanja nastojim prenijeti na djecu i roditelje. U početku je teško jer me roditelji ne shvataju ozbiljno, ali kada shvate da je moja namjera iskrena i u interesu djece, pomažu mi na razne načine da djecu učimo navedenom i na kraju četvrtog razreda imamo desetogodišnjake koji kažu da su najsretniji jer su naučili biti humani. Zahvaljujući ovakvom pristupu i radu na sekciji koju vodim, u protekloj 2015/2016. godini roditelji su se maksimalno uključili u realizaciju časova, ne samo na sekciji, nego i na časovima redovne nastave. Svi u razredu smo bili presretni jer smo imali zadovoljstvo da budemo dio najljepših časova koje su držali roditelji djece. Djeca su bila ponosna na svoje roditelje koji su uložili maksimalan trud, a ja sam bila sretna jer sam uspjela motivirati veliki broj roditelja da uđe u razred i da svi zajedno shvatimo značaj partnerskog odnosa roditelja – učenika - učitelja. Već 12 godina vodim sekciju Mali modelari,trudim se da svaku narednu godinu budemo uspješniji i sposobniji da pomognemo ljudima kojima je pomoć potrebna, da budemo kreativniji, sretniji i ponosniji na ono što smo uradili u odnosu na prethodnu godinu. Zadnjih 5 godina smo postigli najveći uspjeh, a koliki pokušat ću prikazati upoređivanjem samog početka i zadnjih 5 godina rada, te ću često započinjati rečenicu sa „Te školske 2007/2008. godine...., a zadnjih 5 godina...“.

„ Mi nastavnici imamo priliku da ljude oko nas učinimo sretnim, a u skladu s tim učionicu pretvorimo u mjesto u kojem se svi smijemo, a ipak ozbiljno radimo. "
KRATAK OPIS PRAKSE
Slobodne aktivnosti su posebno obilježje svake škole jer pružaju mogućnost da radeći ono što volimo, prikažemo između ostalog i drugim školama. Prednost programa koji nudi sekcija Mali modelari ogleda se u kvalitetnom i raznovrsnom programu (svaku školsku godinu program je različit), materijalu s kojim radimo, postignućima, vedroj i opuštenoj atmosferi. U želji da jedni drugima prenosimo znanje, korak po korak, kvalitetno koristimo vrijeme i pravimo mala umjetnička djela koja izlažemo i prodajemo u holu škole. Novac od zarade ide u humanitarne svrhe, a dio novca ide za materijal koji koristimo u radu.

Priprema: Neka i tvoja mašta oživi

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram