• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Maja Ključo

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Čvrsto vjerujem da su razredi u kojima radimo naša osobna kreacija, prilika u kojoj zavisno od ideja, energije i davanja sebe zavisi razvoj dječije razigranosti, ali i slobode misli, danas jednog djeteta, a već sutra odraslog bića. Rad u razredu znači stalni pokret i preokret, promjenu i unapređenje, vlastiti izbor i djelovanje, priliku da pokažemo svoju orginalnost. Oduvijek mi je bilo važno da djecu naučim da kažu šta vole i žele, šta im smeta ili ne odgovara čime ih zapravo učim da preuzimaju odgovornosti za svoj život. Svako dijete u razredu je jedinstveno i u skladu sa svojim mogućnostima postiže velika djela. Radeći u razredu shvatite da bismo iz tih djela trebali učiti svi... i roditelji i učitelji, ali i društvo u kojem živimo. Vodeći se činjenicom da ne postoji osoba koja zna sve, zasnivam i svoj rad u razredu. Smatram da trebamo učiti jedni od drugih, dijeliti znanje jer se dijeljenjem znanje uvećava. Na ovaj način smo svi mi iz III -1 razreda uključeni u proces učenja. Steći neka nova iskustva i unaprijediti vlastito znanje je neprocjenjivo iskustvo u kojem svako od nas uvijek dobije više. Riječ je o zajedničkom radu i saradnji u kojoj jedni drugima pomažemo i postajemo dobitnici jer uvijek sanjamo, planiramo i veselimo se nekoj novoj aktivnosti.

Kratki opis prakse:

Način organizovanja, vođenja i sumiranja rezultata rada partnerskog odnosa u razredu je izazov koji ću pokušati opisati. Suradnja najmanje dvoje ljudi donosi više od rada pojedinca. U školskoj praksi nisu rijetki primjeri nepotpune komunikacije između roditelja, učenika i uposlenika škole. Partnerski odnos je dobar i brz način dolaska do produktivnih rješenja. Pomaže đacima, roditeljima i nastavnicima da se dogovore kako će svoje pojedinačne i grupne interese i potrebe ostvariti za zajedničku dobrobit. U školskoj 2016/2017. godini u razvoju partnerstva sa porodicama cilj je bio uzajamno bolje upoznavanje, uključivanje roditelja kao predavača u nastavu ili voditelja radionice što je dovelo do međusobnog poštovanja, povjerenja, tolerancije, otvorenosti jednih prema drugima, a samim tim i olakšane socijalizacije učenika koji su postigli odličan uspjeh u prvom razredu. U školskoj 2017/2018. godini cilj je bio stvoriti pozitivno mišljenje o partnerskom odnosu porodice i škole u lokalnoj zajednici, podizanjem razine kvalitete našeg partnerstva i stvaranjem posebno kreativnog i inovativnog okruženja za učenje, ali i ukazati na najvažnije korake koje treba provesti kada je u pitanju uključivanje roditelja i zajednice u učenje učenika. U školskoj 2018/2019. godini cilj je izgraditi razrednu kulturu u kojoj dijete uči od djeteta pri čemu je umnožavanje znanja svakodnevica.

Priprema: Igramo se, učimo i rastimo zajedno (Partnerstvo sa učenicima, roditeljima i lokalnom zajednicom u okviru redovne nastave)

Pogledaj praksu
8 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram