Maja Ključo

Profesorica razredne nastave

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Čvrsto vjerujem da su razredi u kojima radimo naša osobna kreacija, prilika u kojoj zavisno od ideja, energije i davanja sebe zavisi razvoj dječije razigranosti, ali i slobode misli, danas jednog djeteta, a već sutra odraslog bića. Rad u razredu znači stalni pokret i preokret, promjenu i unapređenje, vlastiti izbor i djelovanje, priliku da pokažemo svoju orginalnost. Oduvijek mi je bilo važno da djecu naučim da kažu šta vole i žele, šta im smeta ili ne odgovara čime ih zapravo učim da preuzimaju odgovornosti za svoj život. Svako dijete u razredu je jedinstveno i u skladu sa svojim mogućnostima postiže velika djela. Radeći u razredu shvatite da bismo iz tih djela trebali učiti svi... i roditelji i učitelji, ali i društvo u kojem živimo. Vodeći se činjenicom da ne postoji osoba koja zna sve, zasnivam i svoj rad u razredu. Smatram da trebamo učiti jedni od drugih, dijeliti znanje jer se dijeljenjem znanje uvećava. Na ovaj način smo svi mi iz III -1 razreda uključeni u proces učenja. Steći neka nova iskustva i unaprijediti vlastito znanje je neprocjenjivo iskustvo u kojem svako od nas uvijek dobije više. Riječ je o zajedničkom radu i saradnji u kojoj jedni drugima pomažemo i postajemo dobitnici jer uvijek sanjamo, planiramo i veselimo se nekoj novoj aktivnosti.

Kratki opis prakse:

Način organizovanja, vođenja i sumiranja rezultata rada partnerskog odnosa u razredu je izazov koji ću pokušati opisati. Suradnja najmanje dvoje ljudi donosi više od rada pojedinca. U školskoj praksi nisu rijetki primjeri nepotpune komunikacije između roditelja, učenika i uposlenika škole. Partnerski odnos je dobar i brz način dolaska do produktivnih rješenja. Pomaže đacima, roditeljima i nastavnicima da se dogovore kako će svoje pojedinačne i grupne interese i potrebe ostvariti za zajedničku dobrobit. U školskoj 2016/2017. godini u razvoju partnerstva sa porodicama cilj je bio uzajamno bolje upoznavanje, uključivanje roditelja kao predavača u nastavu ili voditelja radionice što je dovelo do međusobnog poštovanja, povjerenja, tolerancije, otvorenosti jednih prema drugima, a samim tim i olakšane socijalizacije učenika koji su postigli odličan uspjeh u prvom razredu. U školskoj 2017/2018. godini cilj je bio stvoriti pozitivno mišljenje o partnerskom odnosu porodice i škole u lokalnoj zajednici, podizanjem razine kvalitete našeg partnerstva i stvaranjem posebno kreativnog i inovativnog okruženja za učenje, ali i ukazati na najvažnije korake koje treba provesti kada je u pitanju uključivanje roditelja i zajednice u učenje učenika. U školskoj 2018/2019. godini cilj je izgraditi razrednu kulturu u kojoj dijete uči od djeteta pri čemu je umnožavanje znanja svakodnevica.

Priprema: Igramo se, učimo i rastimo zajedno (Partnerstvo sa učenicima, roditeljima i lokalnom zajednicom u okviru redovne nastave)

20 Avgusta, 2019


The contents of this website and documents do not reflect the opinion of the US Agency for International Development (USAID) or the US Government.

Sadržaj ove web stranice i dokumenata ne odražava mišljenje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Centar za obrazovne incijative
Step by Step
Kralja Tvrtka 1, 71 000 Sarajevo
Tel. +387 33 66 76 73
Fax. +387 33 26 79 90
E-mail. office@coi-stepbystep.ba
www.sbs.ba

top
Powered by DOC.ba. Copyright © 2018 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Idi na alatnu traku