• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Jasmina Kurdić Iriškić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Na početku ove vrtićke godine našli smo se pred novim izazovom, uzrokovanim CORONA virusom: kako omogućiti djeci zdrav, a prvenstveno zanimljiv boravak u vrtiću. Budući da smo u proteklom period svi bili opterećeni novonastalom situacijom, izazvanom pandemijom odlučili smo roditeljima i djeci našeg vrtića ponuditi drugačiji model vtićke svakodnevnice. Boravak u prirodi, čist vazduh i zdrava ishrana važni su preduvjeti za pravilan rast i razvoj djece. Koliko su bitni za zdravlje, toliko su važni za psiho-fizički razvoj predškolske djece. Opće zdravlje i razvoj motoričkih sposobnosti, pozitivan uticaj na pažnju, koncentraciju, te socijalne i kognitivne kompetencije neke su od dobrobiti igre na otvorenom i boravka u prirodi. Smatramo da bi ovakav pristup predškolskom odgoju i obrazovanju doprinijeo i jačanju našeg imunološkog sistema.

KRATAK OPIS PRAKSE
(do 200 riječi - jedan paragraf): Inovacija je ideja grupe odgajatelja i stručnih saradnika: Asima Okić- profesor predškolskog odgoja i obrazovanja, Dženana Lekić Hadžan- profesor predškolskog odgoja i obrazovanja, Nermina Okić- doktor razredne nastave, Elma Okić- profesor engleskoj jezika i književnosti, Amra Kurdić- profesor bosanskog jezika i književnosti, Ahmet Muminović- mr. tjelesnog odgoja i obrazovanja, Jasmina Kurdić Iriškić- profesor predškolskog odgoja i obrazovanja.

Praksa „Vrtić u prirodi“ u našoj Ustanovi se počela praktikovati prvu sedmicu u mjesecu septembru ove godine, kao preventivna mjera u svrhu sprječavanja širenja zaraze uzrokovane virusom COVID-19. Ova praksa se pokazala kao uspješan način realizacije predškolskog odgoja i obrazovanja, te smo istu odlučile primjenjivati svakog mjeseca po jedan radni dan za svaku odgojnu grupu, s posebnim naglaskom na dolazak novog godišnjeg doba. Polaznicima PPU “Svjetlost“ je po dolasku u vrtić bio organizovan prevoz do odredišta , u ovom slučaju ranč „OKIĆ“, koji raspolaže sa dvjema stambenim jedinicama, nekoliko dunuma zemlje na kojima su zasađene različite kulture voća i povrća, te dovoljno prostora koji omogućava djeci slobodno kretanje, igru i zabavu. Djeca su imala isplanirane aktivnosti tokom boravka u prirodi, koje su bile raspoređene po danima i centrima aktivnosti. Za popodnevni odmor (spavanje) djeci smo omugućili šatorska naselja. Bitno je napomenuti da ovaj vid projekta nije do sada realizovan na području naše Opštine i da za njegovu realizaciju nisu bila potrebna dodatna novčana sredstva od strane roditelja.

Priprema: Povratak prirodi

Pogledaj praksu
16 Decembra, 2020
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram