• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Halima Abdukić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Moj rad sa djecom i roditeljima, kao i sa kolegama i kolegicama se temelji na najhumanijem obliku komunikacije, na dijalogu. Smatram da su riječi magija, te da zlatna riječ otvara gvozdena vrata. Djecu učim i sama živim po principima 4 osnovne magične riječi: izvoli, hvala, molim, izvini. Te lijepe riječi su prijatelji svakog uspjeha. Prepoznati i „uhvatiti“ ritam dječijeg razvoja moguće je samo uz kontinuirano komuniciranje, opserviranje i praćenje toka misli djeteta i njegovog razvoja i potreba kroz odgojno-obrazovni rad. Ključ uspjeha leži u umijeću pričanja. Kroz dugogodišnju praksu rada u grupi sa djecom uočila sam veliku važnost pričanja priče, bajke, basne. Iz nekog razlog meni pričanje priča posebnu draž ima u zimskom periodu, gdje kod djece budimo ljubav prema knjizi, toplinu, a time budimo razne afinitete kod djece, u ovom slučaju ljubav za glumom. Ova aktivnost se kasnije proširivala, bogatila sadržajima i učesnicima. Dakle, priča se polahko pretvarala u pozorišne predstave i tradiciju.

KRATAK OPIS PRAKSE
„Ponovo smo djeca“ je projekat odgajatelja koji podrazumijeva aktivno učešće u toku cijele godine u vidu priprema za predstave namijenjene djeci. Predstavama za djecu, u kojim glavne i sporedne uloge pripadaju odgajateljicama, su obilježeni počeci godišnjih doba.

Koncept naših predstava je formiran na umjetničko-kreativnom, te interaktivnom pristupu djece i odgajatelja. Dajemo jasan prikaz djeci na inovativan način kako da razlikuju dobro od lošeg.
U toku cijele godine smo se pripremali osluškujući želje i potrebe, navike i ponašanje djece u grupnom i individualnom radu. Na osnovu toga smo selektirali bajke i basne, te odlučivali koje predstave ćemo odigrati.
Pripreme i probe za predstavu su uključivale pripremu teksta, odabir adekvatnih i primjerenih uloga sa ličnostima odgajateljica, pripremu kostimografije i scenografije, a sve u saradnji sa djecom i roditeljima.

Priprema: Ponovo smo djeca

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram